Bloquejades una cinquantena de webs de descàrrega il·legal de música, pel·lícules, llibres i sèries

Tot d'una sortiren rèpliques de les pàgines web, algunes amb continguts reals i unes altres simplement com a esquers per captar nous usuaris

Efectius de la Guàrdia Civil, amb la Fiscalia de Criminalitat Informàtica, han bloquejat 49 pàgines webs de les quals es descarregava material audiovisual protegit (música, videojocs, llibres, pel·lícules i sèries, alguns fins i tot abans que sortissin a la venda a l'Estat).

El tinent coronel Juan Sotomayor, cap del grup de Delictes Telemàtics de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil; la fiscal coordinadora de Criminalitat Informàtica, Elvira Tejada; i el director de la Federació de Protecció de la Propietat Intel·lectual (FAP), José Manuel Tourné, hi han col·laborat.

Desenvolupada en tres fases, la recerca ha acabat amb tres detinguts a l'Estat i un a l'Argentina. Aquest tipus de pirateria va provocar, el 2017, “la pèrdua de 20.000 llocs de feina i un perjudici a l'Estat de 575 milions d'euros i uns 3.300 en els darrers anys”, segons Tourné.

A més de poder accedir als productes esmentats, des d'aquestes pàgines s'oferien versions de gran qualitat de pel·lícules, encara a les cartelleres de cinema i que encara no havien sortit a la venda en format físic o internet. Les pel·lícules eren traduïdes amb àudio en espanyol, els detinguts hi feien feina 24 hores al dia i es geoposicionaven a Austràlia i Nova Zelanda per comprar les obres abans que sortissin a Espanya, ja que la diferència horària és de 12 hores més a aquests països.

En una de les fases, denominada Cascada i iniciada ja des de 2013 contra la pàgina gamestorrents.com, la Guàrdia Civil ha bloquejat 27 dominis relacionats amb la mateixa infraestructura, entre els quals es troben les conegudes planes gamestorrents, divxtotal, subtorrents, todocvcd, estrenosdtl i moviesvdr, entre d'altres. Tot d'una sortiren rèpliques de les pàgines web, algunes amb continguts reals i unes altres simplement com a esquers per captar nous usuaris amb enllaços publicitaris. Durant l'operatiu es van constatar connexions internacionals amb Alemanya, Estats Units, França i Argentina.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF