Les Balears exporten les polítiques de protecció marina com a referents per a altres països

El Govern ha participat en la V Conferència Internacional sobre Àrees Protegides per a Mamífers Marins, que s'ha duit a terme aquesta setmana a Grècia

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat pel director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ha impartit aquest dimarts una ponència en el marc de la V Conferència Internacional sobre Àrees Protegides per a Mamífers Marins, que es du a terme aquesta setmana a Messènia, a Grècia. El Govern ha estat convidat per explicar les polítiques de protecció marines i contra les prospeccions d'hidrocarburs  duites  a terme per l'Executiu balear. 

A la ponència s'han destacat les aliances mantingudes pel Pacte, per tal d'evitar les prospeccions petrolieres a la Mediterrània occidental, conjuntament amb l'organització Aliança Mar Blava i altres administracions autonòmiques. Fruit d'aquestes aliances, s'han pogut arxivar diversos projectes de prospeccions com el de  Schlumberger , al golf de Lleó; el de  Cairn   Energy , al golf de València, i el  d' Spectrum , a la mar balear. En aquest sentit,  el consellera  ha recordat que la menor dependència d'hidrocarburs comporta un canvi de model econòmic que ja s'ha iniciat amb les lleis de residus i sòls contaminats i la de canvi climàtic.

Vidal també ha volgut destacar la declaració com a espai protegit del corredor de migració de cetacis de la Mediterrània com a Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània ( ZEPIM ), així com la proposició de llei per prohibir les prospeccions d'hidrocarburs a la Mediterrània espanyola. A més, ha tractat l'augment de la protecció pel que fa a l'entorn marí amb l'ampliació del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera i la creació del Parc Natural  del Trenc-Salobrar de Campos, i la creació de tres noves reserves marines a través d'iniciatives normatives, com el decret sobre la conservació de p osidònia .Segons han explicat des de la Conselleria en un comunicat, els participants avaluaran els progressos que s'han fet durant la darrera dècada per complir l'objectiu del Comitè Internacional d'Àrees Protegides per a Mamífers Marins creat el 2006. L'organisme està format per membres representants de diferents regions geogràfiques europees, així com una àmplia gamma d'experts en els camps de la biologia marina, l'ecologia, el disseny i la gestió de les àrees protegides marines i altres iniciatives de planificació marina.

Aniol Esteban: "El futur econòmic de les Balears passa per tenir una mar i una costa en bon estat"

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF