Els responsables de Minerval s'arrisquen a una multa de fins a 600.000 euros

El Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma considera que no està justificat el delicte per estafa i remet el cas a la Conselleria de Salut

La Conselleria de Salut espera rebre la interlocutòria d'arxiu del cas Minerval per iniciar un expedient sancionador contra el catedràtic de la UIB Pablo Vicente Escribá, principal acusat de comercialitzar el medicament en fase experimental, la venda del qual no estava autoritzada. Segons fonts de la Conselleria, tot i que el Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma hagi arxivat el cas Minerval perquè no hi quedava justificada la perpetració del delicte d'estafa, a la interlocutòria sí que hi haurà constància que el fàrmac es comercialitzava i, per tant, té previst emprendre el seu expedient administratiu, que podria suposar que Escribá s'enfrontàs a una multa de fins a 600.000 euros.

El titular del Jutjat número 9 de Palma, Enrique Morell, ha decidit remetre el testimoni a la Conselleria de Salut de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per si hi hagués motius per obrir un expedient administratiu sancionador per les activitats comercials realitzades amb Minerval des del 2004. La resolució no és ferma i la interposició d'un recurs de reforma és possible. 

Pablo  Escribá , l'investigador de la UIB, va comercialitzar durant anys aquest medicament contra el càncer, la venda del qual no estava autoritzada. El jutge no ha trobat indicis que  Escribá  s'hagués beneficiat  personalment de la venda d'aquest fàrmac experimental o que l'hagués ofert a malalts a preus molt més alts que els que ell pagava als laboratoris.  

El jutge Enrique Morell ja havia decretat l'arxivament de la causa el passat mes de setembre pels cinc imputats arran d'una operació policial desenvolupada l'abril del 2017, però el 30 de novembre l'Audiència Provincial va atendre un recurs de la Fiscalia i de la UIB i va ordenar reobrir el procés tan sols per a Escribá.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF