Negocis

370 negocis tancats el 2024 i una previsió pitjor per al 2025

L’increment de costos salarials i la manca de relleu provoquen baixada de barreres

PalmaEl 2024 no va ser un gran any per a la patronal de bars, cafeteries i restaurants, amb el tancament de 370 establiments a Mallorca. “Però ni de molt havíem experimentat la baixada d’enguany”, remarca Juanmi Ferrer, de CAEB Mallorca. “Hi intervenen molts factors: jubilacions de petits negocis que ningú no vol continuar, pujades de costos i renovacions de lloguer que t’obliguen a replantejar-te el futur. Tot plegat retrata que els marges són ridículs per a la majoria. Si no, no tancarien tantes empreses”, apunta.

Cargando
No hay anuncios

Les previsions per al 2025 no són millors. “Ens acostarem als 500 tancaments”, confirma Ferrer. El sector havia crescut exponencialment, amb prop de 14.000 establiments oberts a Mallorca. “És clar que el mercat està corregint una mica l’excés d’oferta. Però no hem de perdre de vista que parlam de microempreses, sovint d’una família i dos empleats que aguanten estoicament i heroicament les pujades de costos, uns horaris infernals i la manca de rendibilitat”, etziba Ferrer.

A Eivissa i Formentera –segons les dades que va presentar en el seu moment la Pimeef– el 2024 també es va registrar un descens de la facturació d’un 20% respecte del 2023. Segons les previsions d’enguany, la realitat no millorarà. AMenorca, el president de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, Antoni Sansaloni, també qualifica la temporada de molt negativa. Segons Sansaloni “els turistes que arriben a l’illa tenen menor poder adquisitiu, gasten menys i surten menys a menjar fora aquest estiu en comparació amb anys anteriors”.

Cargando
No hay anuncios

Segons la patronal menorquina, el mal també ve d’enrere. L’estiu del 2024, més de la meitat dels bars, cafeteries i restaurants de Menorca havien experimentat un descens en la seva facturació. Un dels motius va ser una temporada curta, “amb menys dies de pernoctació i menor despesa mitjana, malgrat l’abundància de visitants”.

Falta de personal i nou conveni

A Menorca i les Pitiüses es repeteix el problema de la falta de personal qualificat que hi ha a Mallorca. Les patronals coincideixen a assenyalar aquest element com un factor limitant, ja que impedeix en alguns casos estendre els serveis de migdia i vespre, i es redueix la facturació.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, els empresaris de la restauració s’han unit en el seu rebuig al conveni d’hostaleria. “Ens obliga a apujar els salaris per damunt de les nostres possibilitats –un 13,5% en tres anys. Nosaltres no tenim ni la recaptació ni els recursos de les empreses hoteleres, que poden jugar més amb el personal, canviar-lo de lloc i fer altres estratègies per incorporar costos”, lamenta Juanmi Ferrer.

En molts casos, asseguren les patronals de Menorca i les Pitiüses, s’hauran de reduir plantilles o limitar l’activitat si s’aplica el conveni. En aquest sentit, Ferrer considera que “en un moment en el qual hem de fer front a una major especialització i augment de la qualitat, ens cau un nou sobrecost a sobre. No podem seguir aquest ritme”, conclou.u