Societat 30/12/2020

Un 29,4% dels llits d'UCI a les Illes està ocupat per pacients amb covid

Aquest percentatge és superior a la mitjana estatal, que registra un 21% d'ocupació

Ara Balears
2 min
Infermeres atenent un malalt de covid-19 en una UCI, en una imatge d'arxiu.

PalmaUn 29,4% dels llits d'UCI a les Illes Balears està ocupat per pacients amb covid, una xifra que està per sobre de la mitjana estatal, que se situa en un 21%. Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, a les Illes hi ha un total de 83 persones a unitats de cures intensives, a més de 343 persones ingressades a planta, segons ha informat l'agència Efe.

Si es comparen aquestes xifres amb les de la setmana passada, els ingressos de covid-19 han augmentat quasi un 49%, ja que el 22 de desembre hi havia 57 malalts en aquestes unitats. Si es mira l'ocupació total de les UCI (malalts amb coronavirus i sense), en una setmana ha crescut 12,5 punts: s'ha passat d'un 22,7% a un 35,2%.

Aquesta situació preocupa el personal sanitari de les Illes, que espera que aquestes xifres continuïn augmentant. Aquest dimecres la directora mèdica de l'hospital Son Espases, Carmen Sanclemente, ha assegurat, durant una entrevista a IB3 Ràdio, que la situació del centre és preocupant i que els ingressos no aturen de créixer.

Sanclemente ha advertit que encara "queden dos ponts, el de Cap d'Any i el dels Reis, que podrien empitjorar molt aquesta situació", i ha demanat a la gent que no relaxi les mesures perquè, "si no, no sé com ens en sortirem, ja que hi ha molts de casos". Cal recordar que Son Espases va decidir suspendre les vacances i els permisos dels seus treballadors per poder fer front a aquest augment d'ingressos i que a partir de la setmana que ve es reduiran les operacions quirúrgiques.

Son Espases amplia els llits per als casos crítics sense covid

L'hospital Son Espases obrirà de manera immediata i progressiva, segons les necessitats de cada dia, 34 llits més per a pacients crítics per poder fer front a la pressió sanitària. Dels 68 llits de què disposa el centre hospitalari, 44 d'UCI i 24 de reanimació, es passarà a 102. En principi, segons ha informat Efe, aquest augment de llits serà per als pacients que no tinguin covid-19.

Per poder adaptar els espais a aquests nous llits s'ha hagut de fer una inversió d'1,1 milions d'euros. En total, s'han comprat 27 llits per a crítics i 5 per a hospitalitzacions, 4 aparells d'aturada cardiorespiratòria, 27 monitors multifunció, 3 centrals de monitoratge i 31 ordinadors de grau mèdic. A més, també s'han adquirit 20 respiradors.

Incidència acumulada

Pel que fa a la incidència acumulada per coronavirus a les Illes Balears els darrers 14 dies, es va situar aquest dimarts en 522 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana estatal, de 255 casos, segons la darrera estadística oficial del Ministeri de Sanitat. A més, entre la nit de Nadal i aquest dilluns, la incidència ha passat de 474 a 514.

stats