Societat 08/06/2022

Un de cada 10 alumnes de la UIB consumeix massa cafeïna

Un estudi de la Universitat illenca apunta que les dones prenen més productes amb cafeïna que els homes

2 min
Un cafè a la taula d'un bar.

PalmaLa cafeïna està present en la vida quotidiana de la gran majoria de l'alumnat de grau de la Universitat de les Illes Balears i un de cada 10 en pren en excés, és a dir, sobrepassen els 400 mil·ligrams diaris. Aquestes són les principals conclusions d'un estudi fet pels investigadors del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la UIB i de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) publicat a la revista científica Nutrients.

Un total de 886 alumnes varen contestar, el març del 2021, un qüestionari en línia que investigava el consum de cafeïna i la seva associació amb l'hàbit de fumar, el consum d'alcohol i cànnabis, l'alimentació i la qualitat del son. També es demanava quines eren les motivacions principals per consumir cafeïna. En general, s'ha vist que l'alumnat consumeix productes amb cafeïna (cafè en totes les seves preparacions, té i mate, begudes de cola, begudes energètiques o xocolata) per millorar el seu estat d'ànim, el nivell d'atenció, el rendiment acadèmic o l'estat d'alerta.

El cafè és el producte que més cafeïna aporta, tant per a homes com per a dones (un 49% del consum total de cafeïna). Per una altra banda, el té és més consumit per dones (un 40% de dones, enfront del 20% d'homes), mentre que les begudes energètiques són més consumides per homes (un 18% enfront del 7%). És destacable que en un 16% de les persones que consumeixen cafeïna, la xocolata n'era l'única font.

Les dones prenen més cafeïna

En general, s'ha vist que més dones consumien cafeïna, i en més quantitat que els homes. Segons els investigadors, això es pot explicar pel fet que, "en les dones, la cafeïna es metabolitza més ràpidament que en els homes, un fet que implica que, per mantenir-ne els mateixos efectes, necessitarien més quantitat de cafeïna".

Les principals motivacions per al consum de cafeïna, segons les enquestes, estan les relacionades amb la millora cognitiva, com "sentir-se més alerta" o "mantenir-se despert". Finalment, el consum de cafeïna s'ha associat amb una qualitat del son més dolenta. A més, s'ha determinat que els fumadors i consumidors d'alcohol i cànnabis consumien més cafeïna.

Segons assenyalen els investigadors, les universitats haurien de considerar la implementació de campanyes de salut i de programes per educar els alumnes sobre el consum responsable de cafeïna, els riscos que aquest consum sigui elevat, especialment, per la seva relació amb la mala qualitat del son, i les conseqüències per al seu benestar i el rendiment acadèmic.

stats