Presons

Els funcionaris de presons aixequen el bloqueig a Quatre Camins i a Wad-Ras

El Govern admet que "van fallar coses" en l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric

3 min
Funcionaris de presons tallant l'accés a Quatre Camins aquest dissabte

BarcelonaQuan ja tot s’encaminava a una altra nit de bloqueig a les presons de Quatre Camins i Wad-Ras, els funcionaris dels centres penitenciaris han decidit aixecar el bloqueig. Tot i que han avisat que si no hi ha gestos per part de la conselleria el bloqueig tornarà dilluns, els treballadors permetran així recuperar aquest diumenge la normalitat a les presons després d’una jornada en què prop de 1.200 presos han continuat tancats a les seves cel·les sense poder-ne sortir ni poder rebre les visites dels seus amics i familiars. Un còctel que, segons ha alertat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, estava “generant molta tensió” dins de les presons. Els funcionaris han assegurat que l’aturada del bloqueig és un gest de bona voluntat i han subratllat que la reivindicació no és contra els interns.

L’anunci dels treballadors ha posat el punt i final a una jornada en què per moments semblava que el conflicte es podia enquistar. En una roda de premsa al matí, Ubasart havia convidat els sindicats a tornar a la taula de negociació per “reconduir la situació”. La consellera s'havia mostrat especialment preocupada per la situació al centre de Dones de Wad-Ras, a Barcelona, on les internes portaven més de 48 hores que només havien pogut sortir de la cel·la per dutxar-se.

Davant d’aquest escenari, Ubasart ha fet una crida als sindicats a reprendre les converses al voltant de mesures que ja s’estaven abordant, com ara un increment de la plantilla en 800 efectius, així com un nou acord de condicions laborals. La consellera, però, ha tornat a descartar dimissions en el seu equip, perquè la seva prioritat és poder reconduir aquesta “situació tan complicada”.

Tot i l'aturada del bloqueig, la situació sembla lluny de resoldre's. El portaveu d'UGT a presons, Xavier Martínez, ha considerat "molt decebedora" la compareixença d'Ubasart. En declaracions als mitjans des de Quatre Camins, Martínez ha insistit que la mà estesa la tenen sempre, però que per començar a negociar és necessari el "cessament immediat" del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. El portaveu ha assegurat que Calderó ha fet "molt mal" a la institució i és una persona "a qui se li ha acabat el crèdit". Martínez ha afirmat que tot el que pugui passar a l'interior de les presons és responsabilitat d'Ubasart i, per extensió, del Govern i del seu president. "El conflicte només acaba amb la presa de decisions valentes i la consellera les ha de prendre", ha manifestat.

Sabrià admet errors

Tot i la falta de dimissions per ara al Departament, aquest dissabte el viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, ha admès que “van fallar coses” a la presó de Mas d’Enric amb la mort d’una cuinera a mans d’un intern que després es va suïcidar. “És evident que van fallar coses perquè no hi hauria d’haver pogut tenir accés (a ganivets)”, ha dit Sabrià en declaracions a Catalunya Ràdio en preguntar-li com pot ser que un pres condemnat per un crim amb arma blanca treballés a la cuina amb accés amb ganivets.

Sabrià, que ha assegurat que el sistema de presons a Catalunya “funciona”, ha reconegut que és “increïble” que hagi mort una treballadora pública, i ha demanat esperar al resultat de la investigació policial, judicial i la interna encarregada pel Departament de Justícia. “I si cal que això comporti canvis de protocol s’han de fer, conjuntament amb els sindicats”, ha reblat.

El viceconseller ha indicat que la situació aquest dissabte “ha millorat moltíssim” respecte a la de divendres, tot i que ha admès preocupació pels dos focus de bloqueig. Sobre una possible intervenció dels Mossos, ha assegurat que “està tot preparat per donar solucions”.

Sabrià ha dit que confia que la normalitat s’anirà recuperant poc a poc a les presons, i ha assegurat que des del Govern “no estan preocupats” perquè es pugui produir un descontrol als centres penitenciaris. “Estem preocupats de resoldre el crim gravíssim i tenir interlocució amb els sindicats. Això ha de passar, continuarem insistint en la nostra disponibilitat de seure en qualsevol moment”, ha dit.

En aquest sentit, ha reconegut que han tingut converses, però “segurament massa parcials”, i no en el format que vol el Govern, asseguts en una taula de forma tranquil·la. Per ara ha fet d’intermediari el Departament de Presidència, per la via de Funció Pública.

Intervenció dels Mossos?

Sobre la possible actuació dels Mossos per restablir la normalitat a les presons, ha explicat que hi ha un “sistema de coordinació permanent”. De fet, aquest dissabte a primera s’han reunit ell mateix amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Està tot preparat per donar solucions”, ha dit. Tampoc Ubasart s'ha volgut situar en aquest escenari, i ha confiat que el diàleg amb els sindicats permeti restablir la situació als centres.

stats