Un de cada quatre escolars de Balears té sobrepès

El futur decret d'alimentació saludable regularà la venda de begudes ensucrades i de pastisseria industrial a les escoles i els centres hospitalaris

Un de cada quatre estudiants d'entre 3 i 12 anys de les Illes (un 25%) té sobrepès, segons les dades que es desprenen del segon 'Estudi sobre la prevalença de sobrepès i obesitat infantil i juvenil' que han presentat aquest dilluns la Conselleria de Salut i la Conselleria d'Educació, el qual posa de manifest, entre altres dades significatives, que més de la meitat dels escolars dedica al berenar menys de 10 minuts, el 55% va a l'escola amb cotxe o autobús i la majoria dedica dues hores al dia a la televisió i els videojocs.

L'estudi l'han dut a terme les dues conselleries entre un total de 1.992 alumnes provinents de 86 centres de l'Arxipèlag amb l'objectiu d'analitzar-ne els hàbits alimentaris, l'activitat física i l'ús que fan de les noves tecnologies. El 25,1% dels estudiants té excés de pes, segons ha assegurat la directora general de Salut Pública Maria Ramos. En canvi, d'acord amb la darrera enquesta de Salut de les Balears, feta pública l'estiu passat, un 19,3% dels escolars tenia excés de pes (un 10% amb sobrepès i un 9,3% amb obesitat).

Segons l'estudi fet públic aquest dilluns, la prevalença de sobrepès i obesitat en els estudiants és més elevada en els casos en què la mare i el pare són obesos o tenen un baix nivell d’estudis, ja que en aquests casos el patró de dieta mediterrània és pitjor.

Les dades posen de manifest que els alumnes de 4rt d'ESO tenen més mals hàbits a l'hora de berenar que els nins d'Infantil. Així, un 23% d'aquests escolars pren refrescos per berenar a mitjan dematí, i en el cas dels alumnes més joves només un 8% ho fa. Així mateix, segons l'estudi, els alumnes de 4rt d'ESO esmorzen pitjor que els més joves i un 33,8% no inclou en el seu berenar lactis, cereals o fruita. 

Controlar la venda de begudes ensucrades i brioixeria industrial

A la presentació de l''Estudi sobre la prevalença de sobrepès i obesitat infantil', la consellera de Salut, Patricia Gómez, s'ha referit a "l' esforç per promoure la salut que fa la Conselleria" i ha recordat que per tenir una qualitat de vida a la vida adulta i evitar l'aparició de determinades malalties "és necessari tenir cura de l'alimentació i fer exercici físic". A més, ha citat iniciatives dutes a terme a l'àmbit educatiu com "el programa de centres educatius promotors de la salut" impulsat des de la Conselleria de Salut i ha fet menció al Decret d'alimentació saludable, que "regula la venda de begudes ensucrades i pastisseria industrial a les escoles i als centres hospitalaris" i que ja ha sortit a exposició pública.

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Martí March, ha destacat que "volem una ciutadania saludable" i una societat "amb bona qualitat de vida" i ha assenyalat que aquestes qüestions s'han de començar a instaurar "des de la base", és a dir, "des de l'escola" i "des de les famílies".

March ha valorat l'important paper dels professors i dels centres educatius a l'hora de recollir informació per conèixer els hàbits dels ciutadans i ha destacat el paper de les escoles per contribuir a assolir "una societat més saludable amb més bons hàbits i menys malalties".

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF