Societat 27/01/2018

Noguera visita Pere Garau i promet un eix cívic pactat i no sols per a vianants

Les actuacions arribaran fins al Viver, anuncià en una reunió al local de la comunitat xinesa, amfitriona

Lluís Felipe Lorenzo
4 min
El batle es va reunir amb prop d’un centenar de veïns.

PalmaQue els veïns de Pere Garau i barris pròxims, preocupats pel projecte d’eix cívic de l’Ajuntament de Palma, i el batle, Antoni Noguera, s’hagin de reunir en un local de l’Associació Xinesa de les Illes Balears (AXINIB) és una mostra de la necessitat d’espais socioculturals i mediambientals de la barriada, objectius que, no obstant això, va posar sobre la taula el primer edil de Palma durant la seva visita, dijous horabaixa, al local del número 7 del carrer del Bisbe Cabanelles.

Prop de 100 persones es varen concentrar a les 20 h dins una sala d’uns 40 metres quadrats per parlar amb el batle i el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, i part del seu equip de govern. I dues coses varen quedar clares després de la reunió: s’hi ha encetat el diàleg amb els veïns i l’Ajuntament ha promès que l’eix cívic arribarà fins al límit amb el Viver, fins al camí Salard, i no serà exclusiu per a vianants. Aquesta promesa anava adreçada a alguns veïns i a comerciants que estan preocupats pel possible descens de trànsit, i de clients, cap a la barriada, en especial cap al mercat.

Durant la reunió, els veïns, sense cap organització que els representi conjuntament, varen anar agafant la paraula per mostrar la preocupació sobre el que s’ha sentit dir sobre l’eix cívic: la possibilitat que tot el carrer Nureddunna i tot el de Francisco Manuel de los Herreros s’adaptàs completament per a vianants, de manera que s’hi impediria la circulació de vehicles de motor. Altres veïns i comerciants estaven atemorits per la possibilitat que se suprimís la plaça de Pere Garau o el mateix mercat. Fins i tot, hi havia qui calculava que desapareixerien 500 places d’aparcament amb aquesta reforma. Totes aquestes sospites varen anar sortint a poc a poc. El batle i Joan Ferrer varen anar contestant i prenent nota de les intervencions. Res d’això.

Ferrer va explicar que, per començar, el projecte no s’executarà aquesta legislatura i, de fet, encara no està redactat. Així i tot, tal com va informar durant el ple municipal dijous mateix el regidor de Mobilitat, la idea dels eixos cívics de Palma ve de legislatures anteriors, com la de l’extensió dels carrils per a bicicleta, i no és fruit de la imaginació de l’actual equip de govern.

Pel que fa al que transcorrerà per Nureddunna, la plaça de Garcia Orell, mésconeguda com a de lesColumnes, Francesc Manuel de los Herreros i Pere Garau -i que després travessarà tot Son Gotleu i el Rafal, fins al camí Salard, just al límit del Viver-, el batle va prometre “diàleg i consens amb veïns i comerciants”. “Som aquí per aquest motiu, perquè volem dialogar i consensuar el futur de la barriada”, va subratllar.

En acabar la reunió, el delegat de l’Ajuntament de Palma per al Districte de Llevant, Daniel Oliveira, va informar l’ARA Balears que “la idea és transformar bastant Nureddunna, no tant Francisco Manuel de los Herreros, i sí una bona transformació a Arquebisbe Aspàreg. D’aquesta manera, volem humanitzar més la barriada i reduir lacontaminació i la sinistralitat, que ésmolt alta en aquesta zona”.

Des de principi de legislatura l’Ajuntament de Palma vol “traspassar el concepte” d’eixos cívics urbans que vertebren l’eixample de la ciutat per tal de convertir-los en “eixos cívics territorials”. La transformació d’aquestes vies serà un dels elements clau durant el debat de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

La intenció de l’àrea d’Urbanisme és que els eixos “connectin les funcions vitals dels habitants”, com també que “cohesionin els nuclis de població de l’extraradi de la ciutat” i “ rompin la barrera de la via de cintura”, que haurà d’adquirir, “un paper integrador”. Segons manifesta l’Ajuntament, la majoria de la població palmesana viu ara mateix dins els marges d’aquesta carretera, però “els grans serveis els tenen fora, la qual cosa provoca molta dispersió i obliga les persones a utilitzar el cotxe privat per anar, per exemple, a la feina”.

Es tracta “d’adaptar la ciutat a la realitat metropolitana”: d’aquesta manera, eixos com el de Blanquerna (que ja està finalitzat) no acabaran amb l’Escorxador, sinó que arribarà a la Real, a la Universitat i, fins i tot, es connectarà amb la Ruta de la Pedra en Sec a Esporles. Durant aquesta legislatura es vol impulsar l’eix de Nuredduna, que unirà Pere Garau, Son Gotleu, el Rafal i el Pla de na Tesa. L’objectiu és modificar l’espai per fer-lo “més amable” i incentivar l’ús de la bicicleta i els trajectes a peu.

L’Ajuntament, amb la reunió mantinguda a Pere Garau, vol impulsar el que Noguera defineix com un “ procés de participació ciutadana activa” per tal de revisar el PGOU “i donar resposta als aspectes estratègics de la ciutat”.

L’arquitecte Lluís Corral, avui en dia director general de Territori del Govern de les Illes Balears, ja va avançar el 2010 aquesta idea quan va afirmar que “la reforma del mercat de Pere Garau i les ja renovades places de les Columnes i de Miquel Dolç són molt bons elements per fer una trama urbana”.

La comunitat xinesa ofereix el seu local per fer més pics d’amfitriona de Cort i veïns

El president de l’Associació Xinesa de les Illes Balears (AXINIB) va oferir dijous vespre, en acabar la reunió devers les 21 hores, el local que té la comunitat al número 7 del carrer de Bisbe de Cabanelles, a tan sols 100 metres de la plaça de Pere Garau, per a noves activitats i reunions de l’Ajuntament de Palma i dels veïns.

L’Ajuntament ja té pressupost per llogar un local i convertir-lo en centre cívic per a la barriada, però mentre es fa realitat aquesta petició veïnal, les instal·lacions de lacomunitat xinesa, que disposa de més de300 metres quadrats i que inclou una petita biblioteca i aules, són les més adients de la zona. L’associació es manté exclusivament gràcies a les aportacions dels comerciants i treballadors xinesos que volen que els seus fills no passin les hores extraescolars a les botigues i restaurants de la barriada on fan feina, i que continuïn estudiant xinès i millorant el castellà, entre d’altres capacitats.

En finalitzar la reunió, Fang Ji va convidar també el batle de Palma a sumar-se a la Fira Popular Xinesa, prevista per al 18 de febrer.

stats