Publicitat
Publicitat

CARTA A RONNIE BIGGS

Carta a Ronnie Biggs: 'El fugitiu'

Benvolgut Ronnie, diaris de tot el món han parlat aquesta setmana de la teva mort. El mèrit, haver assaltat el tren de Glasgow el 1963, fugar-te de la presó el 1965 i passar-te 36 anys al Brasil vivint la vida d'una estrella de cine, mentre eres un dels homes més buscats del món.

Les escoles de màrqueting t'haurien de posar d'exemple quan expliquen la importància que té construir-se una marca personal. Has viscut del mite que tu mateix has alimentat. L'espavilat que es burla del poder, el fugitiu que fascina els seus conciutadans perquè és més hàbil que tots els aparells de l'estat. L'home que comet accions moralment condemnables, però que desperta l'enveja i l'admiració dels anglesos quan et veien fotent-te la gran vida a la platja de Copacabana, envoltat de cerveses i dones.

Una vegada, un periodista et va demanar: "És cert que vostè ha estat amb 2.500 dones?" Cada resposta teva era un titular: "Tenint en compte que porto més de 30 anys fugat, és impossible haver estat només amb 2.500". La premsa va trobar un filó en tu que a tu et va permetre fer créixer la llegenda i convertir-te en una icona pop de l'Anglaterra del segle passat. Una barreja -corregida i augmentada- del Lute dels anys 60 i el Dioni de finals dels 80.

Els directius de les grans empreses periodístiques saben que les millors històries són les que es poden vendre en molts formats. La teva ho era. Se n'han fet llibres, pel·lícules, documentals, sèries de televisió i fins i tot una cançó dels Sex Pistols -No one is innocent - on tu vas posar la veu. Vas crear la marca Ronnie Biggs, que es dedicava a vendre samarretes amb la teva imatge i la frase "Rio, un gran lloc per escapar-s'hi". A canvi de diners, explicaves la teva història a turistes anglesos que estaven de viatge al Brasil, mentre compartíeu una barbacoa.

El 1999 et vas muntar una gran festa d'aniversari amb dues espelmes: una pels teus 70 anys i l'altra pels 36 del robatori al tren. I és que el 8 d'agost de 1963, el dia que una banda de 17 homes vau robar 2,6 milions de lliures esterlines d'un tren correu de Glasgow a Londres, tu complies 34 anys. Qui t'havia de dir que, mig segle després, encara es parlaria de tu. Great train robber, a Anglaterra. Al Brasil, O ladrão do século. El lladre del segle. Si no fos perquè t'han incinerat, m'imagino Scotland Yard fent guàrdia davant la teva tomba. Aquesta vegada no se'ns escapa.

P. D . Mestre en el domini dels temps informatius, et vas morir dimecres, el mateix dia que la BBC a la nit estrenava una minisèrie de ficció sobre l'assalt al tren de Glasgow. I també has triat anar-te'n quan el teu estimat Arsenal encara és líder de la Premier League. Bon viatge!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF