Partits
Política 17/12/2023

Ximo Puig anuncia que deixarà de liderar el PSPV

El secretari general dels socialistes valencians afirma que és l'hora de fer un pas enrere

Ara
2 min
Ximo Puig, al congrés del PSPV d'aquest dissabte

ValènciaEl secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte que proposarà a l'executiva nacional del partit la convocatòria d'un congrés extraordinari a principis del 2024 davant la necessitat de "nous lideratges d'equips i estratègies" en la formació amb l'objectiu de construir una "alternativa potent" a la dreta i l'extrema dreta. "És hora de fer un pas enrere perquè el projecte en faci dos endavant", ha assegurat. Ha justificat la renovació per la necessitat de comptar amb "noves idees, impuls i lideratge".

Per això, ha detallat que dilluns que ve demanarà a la comissió executiva nacional que activi el procediment per convocar el congrés "el primer trimestre del 2024". A més, ha avançat que dilluns també es procedirà a nomenar una nova direcció del grup parlamentari socialista a les Corts Valencianes, segons Efe i Europa Press. Fins a la celebració del congrés, ha dit, es planificarà "l'acció política" del partit perquè "no podem perdre ni un moment" i s'impulsarà una campanya d'afiliació perquè "moltes persones se sumin per guanyar" les eleccions del 2027. També ha anunciat la celebració d'un congrés institucional per "enfocar adequadament tota l'acció coordinada" del PSPV.

Ho ha anunciat durant la intervenció al comitè nacional del PSPV, celebrat aquest dissabte a València, que ha comptat amb la participació del secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, i de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, entre més càrrecs. El dirigent socialista ha declarat que avui era "un dia important" per al socialisme valencià perquè suposava "l'inici d'una nova etapa" que, segons ell, "evidenciarà una vegada més" que el PSPV és el partit que “aglutina la majoria social del País Valencià”.

Tres dècades en política

Nascut a Morella (Ports) fa 64 anys -en farà 65 al gener-, Puig fa tres dècades que es dedica a la política, durant les quals ha estat cap de gabinet de l'expresident de la Generalitat Joan Lerma, diputat provincial, autonòmic i estatal, alcalde -disset anys- de la seva localitat natal, president de la Generalitat i senador.

El 2012 es va convertir en el sisè secretari general de la història del PSPV-PSOE, en un moment en què els socialistes valencians continuaven en la llarga travessia pel desert que havien començat el 1995, després de perdre la Generalitat a favor d'un PP que es mantindria dues dècades al poder i en què van canviar diverses vegades de dirigents. Les eleccions autonòmiques del 2015 van permetre que els socialistes, malgrat els pitjors resultats de la seva història, tornessin a la Generalitat gràcies a un acord de govern amb Compromís i Unides Podem. Se'l va anomenar el pacte del Botànic i es va reeditar el 2019, llavors ja amb els socialistes com el partit més votat.

El líder socialista a la demarcació de València, Carlos Fernández Bielsa, ha subratllat que ara s'obre "un moment de reflexió" i d'analitzar "qui és la millor persona que ha de liderar el nou projecte" del PSPV: "Avui és un dia per posar en valor tot el que hem fet durant vuit anys de governs socialistes i tot el que fa referència a aquest nou projecte que ha de venir a partir d'ara". El president provincial d'Alacant, Alejandro Soler, que ha sonat com a successor de Puig, s'ha limitat a dir que treballaran per "buscar la unitat del partit i el millor per a l'organització, pensant en allò que volen els militants, que és fonamental i a partir d'aquí, definir el futur".

stats