Política 14/06/2022

Vox incomoda més Moreno que l'esquerra

Macarena Olona avisa el president andalús que no facilitarà la investidura si ella no entra al govern

3 min
Els sis candidats a la Junda d'Andalusi,al debat de Canal Sur, aquest vespre

Barcelona“Deixi’m fer el meu debat i vostè faci el seu”, li va implorar diverses vegades el candidat del PP a la Junta, Juanma Moreno Bonilla, a la cap de cartell de Vox, Macarena Olona. I és que a Moreno se’l va veure francament incòmode en l’últim debat electoral abans del 19-J cada vegada que Olona l’interpel·lava i l’acusava de no plantar cara a l’esquerra en temes com, per exemple, l’educació sexual a les escoles. “Què ensenya la Junta als nens? Ensenya què és la masturbació? Si al meu fill se li acosta algú en un parc i li parla de la masturbació jo aviso la Policia Nacional. En canvi vostès han ficat aquestes persones dels parcs a les aules andaluses!”, va retreure Olona a Moreno.

Els continus dards d’Olona a Moreno van facilitar la feina als candidats d’esquerres, que veien amb estupefacció el xoc entre PP i Vox. “Suposo que ja deu haver vist que és inassumible obrir les portes a l’extrema dreta”, va dir el candidat socialista, Juan Espadas, que es va dedicar a explicar casos concrets de persones en llistes d’espera per trencar el relat triomfalista de Moreno. La que no va defugir el cara a cara amb Olona va ser Teresa Rodríguez, d’Endavant Andalusia, que li va agafar el guant recordant la frase de Woody Allen segons la qual “la masturbació és fer l’amor amb un mateix”, i fent un defensa encesa de l’educació sexual a les escoles justament per evitar les agressions. “Adoctrinament!”, cridava Olona des del seu faristol.

Defensa de la moderació

Entremig, Moreno Bonilla intentava surar en el debat amb una exhibició de xifres i apel·lant a la moderació: “A mi em critiquen a esquerra i dreta, cosa que vol dir que estic al centre, com la majoria d’andalusos”. Però quan intentava buscar el cos a cos amb Espadas, llavors apareixia un i altre cop Olona per desbaratar la seva estratègia: “Vostès s’han empassat tota la basòfia ideològica de l’esquerra!”, insistia la candidata de Vox amb el seu to de veu perdonavides. Moreno, al seu torn, insistia a fer-se la víctima. “Ho he fet tot malament? Això no és creïble”, deia.

Aquest to va molestar especialment la candidata de Per Andalusia, Inmaculada Nieto: “Se li està posant cara de Susana Díaz, aquesta sobèrbia, aquest negar l’evidència...Vostè és educat, com jo, però no moderat”.

Espadas defensava que l’èxit que exhibeix Moreno correspon, en realitat, al govern espanyol, que és qui li ha transferit els fons. “Veig que avui en lloc de com a candidat del PSOE a la Junta ha vingut com a delegat del senyor Sánchez”, li va retreure hàbil Moreno, conscient de la mala imatge del president espanyol en aquests moments.

En definitiva, Moreno Bonilla va jugar bé la defensa de la seva gestió. Només una cosa semblava preocupar l’actual president, i és la possibilitat que l’esquerra es mobilitzi per la por a l’extrema dreta. I també que ell hagi de pactar amb una Olona que, pel que es va veure ahir, el fa sortir de polleguera. Sobretot quan li va proposar ser el seu “vicepresident” si Vox guanya les eleccions. I més encara quan va llançar el seu avís: "Si necessita els nostres vots o la nostra abstenció, només els tindrà si entrem dins del govern". Olona li va estendre la mà en dues ocasions però, Moreno, que amb la cara pagava, va mirar cap a una altra banda.

stats