Igualtat
Política 07/09/2023

Vox torna a demanar visitar l'Institut Balear de la Dona

El portaveu del partit d'extrema dreta a la Comissió d'Afers Socials, Igualtat i Drets Humans al Parlament, Agustí Buades, té "interès a conèixer la feina que s'hi fa"

2 min
Jorge Campos i Agustín Buades, durant l'acte d'aquest divendres.

PalmaEl grup Vox ha tornat a sol·licitar formalment a la Mesa del Parlament de les Illes Balears visitar l'Institut Balear de la Dona (IBDona), tal com ja ho va fer el 2019. Així ho recull el document que el partit d'extrema dreta va tramitar a través del registre d'entrada del Parlament, en què proposen com a data de la visita qualsevol dimecres dematí del mes d'octubre.

Concretament, la sol·licitud l'ha formulada Agustí Buades, portaveu del grup Vox a la Comissió d'Afers Socials, Igualtat i Drets Humans del Parlament. Segons fonts del partit, Buades "té interès a conèixer la feina que es fa en aquest institut que depèn de la Conselleria de Família". Cal recordar que Buades va presidir l'Institut de Política Familiar (IPFB).

Sol·licitud de Vox.

Sota aquest càrrec, per exemple, va sol·licitar el 2015 a la Delegació del govern espanyol que retiràs del balcó de Cort la bandera LGTBI perquè la presència –devora de les banderes oficials– de la "tela tintada que suposadament representa una visió específica d'afectivitat o pràctica sexual" és il·legal.

A més, el 2019, Buades va ser l'encarregat d'exposar i defensar la proposta electoral de Vox de crear una consellera de Família, que finalment el Partit Popular ha fet una realitat. Fa ara quatre anys, el diputat de Vox pretenia amb aquest organisme fer un estudi sobre l'impacte familiar de totes les lleis i normatives autonòmiques o "fomentar la natalitat per frenar l'hivern demogràfic" –segons Buades, "el 2050 tindrem un 45% més de persones grans".

Una petició que ve de lluny

Aquesta, però, no és la primera vegada que Vox sol·licita visitar l'IBDona. Ja ho va fer el setembre del 2019, quan també va demanar visitar 52 escoles de les Balears per comprovar si s'hi produïen "casos d'adoctrinament ideològic i polític", sota l'argument que és "un dret parlamentari previst en l'article 15.3 del Reglament". En el cas dels centres educatius, la petició va donar lloc a un periple judicial que va desembocar aquest maig del 2023 en el pronunciament del Tribunal Constitucional.

El ple del TC va considerar "raonable" que les visites dels partits polítics a centres educatius es facin en horari no lectiu. D'aquesta manera, l'òrgan responia al recurs d'empara formulat per Vox, en el qual al·legava que la Mesa del Parlament de les Illes Balears havia vulnerat l'article 23.2 CE, pel fet de no haver acceptat la seva petició d'accedir als centres educatius de les Illes Balears en horari lectiu. Davant la sol·licitud del partit, el Govern de les Illes Balears va decidir que les visites es fessin fora de l'horari de classes.

stats