Eleccions 28-M
Política30/05/2023

Votar un batle de MÉS, PSOE o El Pi, però Prohens al Parlament

A Manacor, el PP assoleix la primera plaça en el vot autonòmic, i Francina 'estira' un 40% més dels sufragis que la seva candidata municipal, Nuria Hinojosa

PalmaEn 24 dels 51 municipis de Mallorca, el PP no va ser la força més votada a les eleccions locals: MÉS, en 8 termes entre els quals destaca Manacor; el PSIB, en 8, on s'inclou Inca, i El Pi, en 4, varen aconseguir aguantar la tempesta popular, gràcies a candidats i candidates que han estat prou valorats per la seva gestió en l'àmbit local. Cal afegir-hi els 2 municipis menorquins que votaren opció socialista en primer lloc: Maó i es Mercadal.

Però què passa quan en comptes de mirar els resultats de les paperetes municipals s'analitzen aquests mateixos municipis en clau autonòmica? Idò que en 13 casos el resultat és discrepant i la llista més votada té un sol propietari: el Partit Popular.

Cargando
No hay anuncios

La formació de Prohens va aconseguir ser la força més votada a les llistes autonòmiques en els municipis de Manacor, Porreres, Muro, Calvià, Valldemossa, es Mercadal, Maó, Algaida, Santa Maria, Fornalutx, Consell i Vilafranca, on a les eleccions municipals un altre partit s'havia adjudicat la victòria.

Hi ha també un cas significatiu, que és el de Capdepera: per menys de 70 vots, els populars s'imposaren al PSOE a les municipals (on els socialistes perden més de 15 punts), tot i que després, a les autonòmiques, també per molt poca diferència, el PSIB es va imposar als conservadors.

Cargando
No hay anuncios

Un altre cas molt cridaner és el de Manacor. MÉS guanya les eleccions municipals i tornarà a formar govern, però després queda en tercer lloc a les autonòmiques, superat pel PP i el PSOE. Si s'analitza el còmput de vots, s'aprecia clarament que alguns electors varen apostar per la gestió de Miquel Oliver (MÉS) i després triaren Margalida Prohens a les autonòmiques.

La capital del Llevant també registra un fenomen que es reprodueix en diferents municipis, però que en el seu cas és especialment significatiu. La candidata socialista per l'Ajuntament, i actual regidora, Núria Hinojosa, només va assolir 2.983 vots i va ser la tercera força després de MÉS i el PP. En canvi, la candidatura d'Armengol a les urnes de Manacor va aconseguir 4.198 sufragis, és a dir, un 40% més que la regidora que encapçalava la llista municipal. En el cas del PP, els seus resultats a les autonòmiques són molt bons, amb 4.931 vots, i supera de molt els 4.160 de la llista municipal a l'Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

A Inca, en canvi, els 5.264 sufragis de Virgilio Moreno a les municipals queden només en 4.297 a les autonòmiques i, per tant, en aquest cas es produeix l'efecte contrari i l'estirada d'Armengol assoleix 1.000 vots menys que el seu batle.

Cargando
No hay anuncios

Un altre municipi amb tradició de vot municipal a MÉS i ja abans al PSM, Santa Maria, ha fet el mateix. Els ecosobiranistes, amb Nicolau Cañellas com a número 1 de la llista, guanyen les eleccions municipals, però després el PP, que havia quedat segon, aconsegueix 1.182 vots, mentre que MÉS en perd prop de la meitat dels 1.558 que tenia i queda amb 886, com a segona força a les autonòmiques. A Porreres, s'ha repetit l'escenari i la llista més votada municipal, MÉS per Mallorca, no ha resistit l'empenta de Marga Prohens a les autonòmiques.

Així mateix és destacable el comportament de l'electorat progressista de Menorca, que a Maó i es Mercadal va donar més suport a les candidatures municipals del PSOE, que varen resultar les més votades, mentre que en l'àmbit autonòmic la victòria va ser per a Prohens. 4.277 persones donaren el seu suport al candidat a batlia, el socialista Hèctor Pons, mentre que quan arriba l'hora de triar a les autonòmiques el PSIB perd més de 600 vots i el PP es posa davant.

Cargando
No hay anuncios

Les dades confirmen, per tant, que a molts municipis el vot no va tenir el mateix sentit quan es triava el batle o quan del que es tractava era d'elegir les opcions polítiques d'àmbit autonòmic. En aquest segon cas, el missatge del gir cap a la dreta va ser molt més contundent, com mostren amb claredat els mapes.