Governabilitat a l'Estat
Política 27/09/2022

Unides Podem acusa el PSOE de bloquejar la negociació dels pressupostos

Els socialistes, però, confien a aprovar-los d'aquí dues setmanes al consell de ministres

2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en roda de premsa a la seu del PSOE

MadridUn any més, el PSOE i Unides Podem estan immersos en una tortuosa negociació pressupostària. En paraules del soci minoritari, "bloquejada" i "encallada". Així ho ha manifestat el portaveu lila al Congrés, Pablo Echenique, que aquest migdia ha lamentat en roda de premsa que els socialistes deixin les converses per a "l'últim moment". El toc d'alerta ha donat fruits i s'ha reprès la negociació en les últimes hores, abans que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, anunciï el paquet de mesures fiscals que vol aprovar abans que acabi l'any. La dels impostos s'ha convertit en la gran batalla entre la Moncloa i les comunitats governades pel PP, però també té una derivada en el si de la coalició.

Aquest dimarts Unides Podem ha deixat clares les seves quatre reivindicacions. En primer lloc, un impost a les grans fortunes que reclama des de fa anys i que ara el PSOE s'ha avingut a estudiar. La formació lila espera que en les pròximes hores Montero li faci arribar el disseny de la proposta abans de presentar-la. En segon lloc, augmentar el gravamen de l'IRPF a les rendes del capital més elevades, que ara mateix es troba en el 26%. A les rendes del treball és superior al 40% i Unides Podem vol equiparar-lo. També defensen redefinir l'impost de societats perquè les grans empreses no puguin esquivar el gravamen mínim del 15% que l'any passat ja es va decidir aplicar. I, finalment, plantegen rebaixes de l'IVA als productes d'higiene femenina. 

En principi, Hisenda s'oposa a rebaixar l'IRPF a les rendes baixes i mitjanes, i la proposta del president valencià, Ximo Puig, ha molestat el govern espanyol. Amb tot, la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, no descartava res aquest dimarts després de ser preguntada pel pla que presentarà Montero i no volia avançar cap detall. Fonts del ministeri d'Hisenda no donen per fet que la presentació de les mesures sigui aquest dijous, per bé que aquesta data apareixia en un esborrany de la també vicesecretària general del PSOE.

D'altra banda, la negociació pressupostària discorre per altres camins. Des d'Unides Podem adverteixen que els socialistes mantenen encallades diverses reivindicacions dels ministeris liles: uns plans d'atur de Yolanda Díaz, una part del finançament a la llei de famílies de la ministra Ione Belarra i una iniciativa sobre cures que impulsa Irene Montero des d'Igualtat. Fonts d'Unides Podem asseguren que són qüestions molt importants que han de tirar endavant perquè hi pugui haver acord de pressupostos i destaquen que Díaz i Belarra estiguin treballant de manera coordinada en la negociació.

Per la seva banda, fonts del PSOE confien que hi haurà acord aviat. Aquest dimarts apuntaven que es treballa amb portar el projecte de pressupostos al consell de ministres de l'11 d'octubre i debatre'l a la totalitat al Congrés la setmana del 24. Serien els mateixos timings que l'any passat. En paral·lel, una llei que els últims anys ja ha estat crucial per aprovar els comptes ha estat la d'habitatge, que es troba en tramitació parlamentària. Entitats del sector i partits d'esquerres han fet una crida conjunta a desbloquejar la negociació de les esmenes, però el PSOE no té intenció de moure's del que va aprovar la coalició.

stats