Política 17/07/2019

Torra defensa votar 'no' a Sánchez si no accepta un diàleg que inclogui l'autodeterminació

Calvo torna a rebutjar parlar d'autodeterminació i assegura que “el poble de Catalunya fa 40 anys que té veu”

Ara
3 min
Torra defensa votar 'no' a Sánchez si no accepta un diàleg que inclogui l'autodeterminació

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, aposta per votar 'no' a la investidura de Pedro Sánchez si el president del govern espanyol en funcions no accepta un diàleg que inclogui l'autodeterminació. Així s'ha expressat el mateix president català en una carta oberta dirigida a Sánchez que publica aquest dimecres 'La Vanguardia'. "Si continua vostè transitant aquest espai que encalla, enfanga i criminalitza la voluntat política i democràtica dels catalans, no té cap sentit donar-li una vegada més el suport per renovar la presidència i, per tant, la meva posició és votar 'no' a la seva investidura la setmana que ve", afegeix. En aquest sentit, Torra insta Sánchez a pensar "en una solució a llarg termini i no en un interès partidista".

La reacció del govern espanyol no s'ha fet esperar. La vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha avisat que amb els socialistes “mai es posarà en risc la unitat de l’Estat, i descarta una negociació de l’autodeterminació. Segons ella, Catalunya “fa 40 anys que té veu”, però el dret a l’autodeterminació “no existeix” i per tant no serà objecte de cap negociació.

"El convido a mirar lluny" és el títol de la carta oberta de Torra a Sánchez, en què fa un balanç "molt negatiu" de l'etapa en què tots dos han ocupat el càrrec de president. Segons Torra, la moció de censura a Rajoy que va posar el socialista a la Moncloa era una "invitació a un camí de diàleg i negociació per resoldre la situació a Catalunya tal com la majoria dels països moderns i democràtics resolen els seus problemes" i va suposar un "gest de generositat" dels grups independentistes.

El president català lamenta que, per contra, l'arribada de Sánchez al govern ha portat "més repressió, noves causes obertes als jutjats a instàncies dels advocats de l'Estat i Fiscalia, persecució ideològica a les accions del Govern a l'estranger, un control extraordinari dels comptes de la Generalitat justificat per declaracions polítiques i incompliment de les inversions en infraestructures", entre altres qüestions.

En el context actual, Torra insta Sánchez a posar el sentit d'estat al davant dels interessos de partit, tot i la "temptació" de convocar noves eleccions "per guanyar uns quants vots més". En aquest context, li demana que deixi de banda les pròximes eleccions i pensi en les pròximes generacions i en una solució "a llarg termini". Una resposta duradora que, segons el president català, necessàriament implicarà donar la paraula als ciutadans per fer front a un "problema" que no s'ha de resoldre ni als tribunals ni amb "repressió".

El posicionament del president de la Generalitat contrasta amb l'opinió expressada ahir per la portaveu del Govern, Mertixell Budó, que va urgir Sánchez a fer un nou executiu sense mullar-se sobre el sentit del vot en la investidura.

El president es desmarca dels presos polítics i s'alinea amb els independents

Torra es desmarca, d'aquesta manera, de les veus de dins de JxCat, com la dels presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, que van enviar una carta a la direcció de la seva formació decantant-se per l'abstenció. Els últims dies, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha apostat també per no augmentar la tensió i evitar un govern alternatiu al de Sánchez.

En canvi, comparteix la mateixa opinió que alguns independents de JxCat que ara es volen agrupar per fer pressió contra els pactes amb el PSC, tant a la Diputació com també a una eventual aliança amb els socialistes per a la investidura del president espanyol.

El president català fa una última crida al president espanyol en funcions a una setmana de la sessió d'investidura: "Faci vostè una proposta per donar la veu al poble de Catalunya. Torni a la taula del diàleg, d'on no ens hem aixecat ni ens aixecarem mai", insisteix.

Torra també lamenta que no hagi pogut traslladar aquestes reflexions personalment a Sánchez en una reunió, ja que el president espanyol l'ha rebutjat. "President Sánchez, aixequi la mirada. Pensi en les generacions de demà. I recordi que no es pot governar contra Catalunya", conclou la carta oberta.

stats