Política20/07/2021

Toni Amengual i Lina Pons acusen Josep Melià de causar la seva dimissió d'El Pi

El partit regionalista farà un congrés extraordinari el 25 de setembre per elegir un nou president

Palma"El projecte polític ha xocat amb projectes personals. Hi ha gent que no ha volgut sumar-s'hi". Amb aquestes paraules ha resumit el ja expresident d'El Pi, Toni Amengual, la crisi del partit i la causa principal de la seva sortida no només de la presidència del partit, sinó també de la política –el mes de setembre deixarà el Consell de Mallorca. Les afirmacions d'Amengual fan referència a un sector concret de la formació política, l'encapçalat per Josep Melià. No ha passat ni un any i mig des que Jaume Font deixà d'encapçalar el partit per motius semblants. I només ha passat un any des que Amengual va ser elegit com a president de consens entre les dues ànimes del partit, que han demostrat ser com l'oli i l'aigua: irreconciliables. A hores d'ara, Convergència per les Illes i Josep Melià han guanyat la partida en dues ocasions a la Lliga Regionalista de Font, que sap que no té prou pes ni estructura municipalista per fer la seva dins el partit. La propera direcció regionalista serà elegida en un congrés extraordinari que es farà dia 25 de setembre. Fins llavors, l'eivissenc Joan Torres exercirà de president.

Amengual ha comparegut davant els mitjans un dia després d'anunciar públicament la dimissió i ha lamentat que, malgrat que formava part d'una "direcció de consens" que tenia la missió de reconstruir i fer ressorgir el partit després de l'adeu de Jaume Font, no ha pogut aconseguir-ho a causa de "fidelitats teixides des de fa anys". "Hem fet feina de valent per canviar les coses, però el projecte ha xocat amb projectes personals. Ens ho han posat difícil, però no volem ser tutelats. Tenim integritat", ha manifestat Amengual, qui ha comparegut acompanyat, a més de per Lina Pons, pel secretari d'Estratègies i Comunicació, Pep Franco; el secretari d'Estudis i Programes, Sebastià Salas; el secretari de Coordinació i Implantació, Gori Ferrà; el tresorer, Miquel Porquer, i la secretària de Formació, Cati Riera. Tots ells han deixat els seus càrrecs dins el partit.

Cargando
No hay anuncios

Segons Amengual, la direcció actual ja "no era una direcció de consens" i la millor decisió en aquest cas era "deixar el càrrec", molt més que "començar una guerra fratricida". L'expresident ha lamentat que el sector melianista "ha descosit" tot el que anava fent per unir el partit. "No vàrem venir a cavar trinxeres ni a fer lluites fratricides, sinó a tirar endavant un projecte col·lectiu", ha insistit. A més, Amengual ha acusat els seus rivals polítics de fer "amiguisme" i de prioritzar els llaços personals als ajuntaments. "Hem intentat crear una marca per a El Pi, un sentiment. La política del segle XXI no consisteix a tenir amics a cada poble", ha comentat.

Cargando
No hay anuncios

Els pactes amb Vox

Per la seva banda, una de les crítiques que ha esgrimit l'exvicepresidenta d'El Pi, Lina Pons, és que els regionalistes no han tancat del tot la porta a pactar amb Vox als ajuntaments. Pons ha posat com a exemple d'això Llucmajor, on els regionalistes governen amb dos exregidors de la formació d'extrema dreta i també amb ASI. "Volia aquest compromís. No pot ser que l'autonomia municipal pugui amb tot. No vull contribuir que Vox arribi a les institucions", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Quat a la seva continuïtat com a diputada, malgrat ser vicepresidenta i portaveu del partit, Pons ha argumentat que torna "als orígens" de quan va entrar en política. "Esper que aquests projectes personals canviïn el xip, perquè aquesta terra no es mereix que El Pi sigui un club d'amics", ha continuat Pons, que encara exercirà com a portaveu en el pròxim ple del Parlament, que probablement es farà el 27 de juliol, perquè ha renunciat al càrrec a partir de l'1 d'agost.

A més de referir-se a l'enfrontament entre els partidaris de Melià i els d'Amengual –i Jaume Font, encara que no hi sigui–, la diputada també ha assegurat que l'enfrontament no ha estat, per la seva banda, per les primàries, i que no aspirava a ser la candidata a les pròximes eleccions autonòmiques. "No ha estat una lluita de poders", ha subratllat, encara que ha acusat de "deslleialtat" el sector melianista.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, les joventuts d'El Pi, Joves per les Illes, han fet una crida perquè "es deixin de banda els personalismes" al partit i que no s'emprin "velles fórmules i projectes personals" que resten "la il·lusió".