Corrupció

"Sí, jo era el testaferro d'Eduardo Zaplana, els diners eren d'ell"

Joaquín Barceló, examic "de l'ànima" de l'expresident valencià, afirma que els fons a l'estranger i diversos immobles a Espanya comprats amb presumptes comissions eren de l'exlíder del PP

3 min
L'exdirector de relacions institucionals de Terra Mítica i presumpte testaferro d'Eduardo Zaplana, Joaquín Barceló, durant un moment de la seva declaració.

València"¿Vostè era el testaferro d'Eduardo Zaplana?" "Sí". Així de contundent ha contestat Joaquín Barceló, examic "de l'ànima" de l'expresident valencià, a les preguntes del fiscal anticorrupció Pablo Ponce al judici que investiga les presumptes comissions il·lícites de, com a mínim, 20 milions d'euros, originades per les concessions dels parcs eòlics del País Valencià (2003) i la privatització de les ITV (1997), i que haurien anat a parar a les butxaques del també exministre de Treball del Partit Popular.

Barceló ha afirmat que els 6,4 milions d'euros que posseïa a través de l'empresa luxemburguesa Imison International els gestionava "per part d'Eduardo Zaplana", de "qui eren els diners" i qui li va demanar que es "fes càrrec" dels fons. "Sí, em demanava favors i els feia. Si això es diu testaferro, doncs testaferro", ha contestat de nou a Ponce.

El també exdirector de relacions institucionals del parc temàtic de Terra Mítica ha detallat que aquests diners provenien de comissions per la concessió de les ITV pagades per l'empresa Sedesa, propietat de la família Cotino. També ha explicat que va viatjar a Luxemburg al costat dels germans Vicente i José Cotino en un avió privat per posar al seu nom els fons per la "comissió" de la privatització de les ITV. "Primer vaig estar convençut que els diners eren totalment lícits, però després em va començar a fer pudor... Les ITV... Adjudicacions públiques... No vaig veure clar que fos legal", ha afegit.

El suposat testaferro també ha afirmat que els 5 milions d'euros que tenia en un compte bancari a Andorra eren d"'Eduardo Zaplana" i que els hi havia donat en una bossa Francisco Grau, l'assessor fiscal de l'expresident valencià. En el mateix sentit, ha detallat que els immobles que va comprar amb aquests fons els va adquirir per encàrrec de Zaplana. "Els àtics [a Altea] no són meus", "la finca de Somosaguas [a Pozuelo de Alarcón]" i "el pis" [a Madrid] on va residir l'expresident valencià "no eren meus, eren d'Eduardo [Zaplana]", ha insistit. "Jo signava el que ell demanava, era el meu amic de l'ànima", s'ha justificat. Segons Barceló, en l'organigrama de la trama, l'excap del Consell donava les ordres, els seus assessors fiscals dissenyaven l'estructura financera i ell es limitava a signar.

Contradiccions evidents

La confessió de Barceló contradiu totalment el relat exposat ahir dimarts per l'expresident valencià, que va negar haver cobrat comissions il·legals i haver posseït diners a l'estranger. Amb les seves paraules, l'examic de Zaplana aspira a reduir els 8 anys de presó que li sol·licita la Fiscalia Anticorrupció per pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals. Qui també podria confessar és Juan Francisco García, l'altre presumpte testaferro de l'expolític del PP i per a qui el ministeri fiscal sol·licita 14 anys de presó per blanqueig, suborn, prevaricació i falsedat documental. García declarà dimarts que ve. Abans, aquest dijous, qui haurà d'oferir el seu testimoni serà l'exassessor fiscal de Zaplana, Francisco Grau,

A la sortida del judici, Zaplana s'ha mostrat tranquil i segur de la seva estratègia de defensa o, com a mínim, això és el que ha volgut mostrar. "No crec que hagin sorprès a ningú aquestes conformitats que sabem des de fa molt temps", ha dit, abans d'admetre que és "evident" que algú no diu la veritat. Per acabar, i al ser preguntat per si se sentia traït pel seu examic, ha resolt que en un judici "no es tracta de sentiments, sinó d'aclarir la veritat".

L'exdirector de relacions institucionals de Terra Mítica i presumpte testaferro d'Eduardo Zaplana, Joaquín Barceló, durant la seva arribada a la Ciutat de la Justícia de València.
stats