Política 27/05/2019

Susana Mora serà la presidenta del Consell de Menorca pactant amb MÉS

Els socialistes recuperen es Castell, Sant Lluís i Maó, mentre que el PSM creix a Ciutadella

Iván Martín
2 min
Susana Mora ha estat la gran protagonista de la jornada electoral amb la seva victòria al Consell.

MaóSusana Mora serà la presidenta del Consell de Menorca els pròxims quatre anys. La candidata del PSOE ha incrementat de 3 a 4 els consellers del seu grup. Els socialistes necessitaran els 3 consellers que ha mantingut MÉS per Menorca. Unides Podem ha passat de 2 a 1. Tot i que no seria necessari per configurar equip de govern, probablement es reeditarà el pacte a tres de la legislatura anterior. El Partit Popular ha perdut un conseller, de 5 a 4, i Ciutadans entra per primera vegada en la història a la institució amb un conseller. El Partit Popular ha estat la força més votada amb 11.176, insuficients davant els 10.410 del PSOE, 6.953 de Més per Menorca i els 4.307 d'Unides Podem.

Mora s'ha mostrat molt satisfeta dels resultats i ha destacat la recuperació de consistoris rellevants com el del Castell i el de Sant Lluís. "Serem claus i els menorquins han decidit que el PSOE lideri els projectes d'esquerres", ha dit. Mora també ha recordat que "les polítiques socialistes continuaran liderant el Consell, el Parlament i aquells ajuntaments on ja som decisius". En canvi, valoració agredolça al Partit Popular per guanyar en el nombre de vots i no poder governar. En aquest sentit, Coia Sugrañes treia pit d'aquest aspecte "hem guanyat les eleccions del Consell i diversos municipis com Maó i Es Castell. Eren unes eleccions diferents perquè per primera vegada la dreta arribava dividida i els guarismes no són del tot dolents".

Ciutadans, que entrarà amb 1 conseller, no ha obtingut els resultats esperats, ja que les previsions apuntaven a un mínim de dos membres de la candidatura. La formació taronja ha sumat 3.357 vots. La desfeta electoral l'ha protagonitzat Vox que no ha assolit el conseller. Així, Antoni Camps no formarà part de la corporació. El partit ultradretà tampoc va complir les expectatives a l'àmbit municipal.

Pel que fa a les ciutats més rellevants, el PSM-MÉS per Menorca incrementa el seu lideratge a l'Ajuntament de Ciutadella. Joana Gomila ha sumat un total de 7 regidors, un més que en les eleccions de 2015. El PSOE n'obté 4 i Gent per Ciutadella, 2. El Partit Popular amb 5 regidors i Ciutadans amb 3 completaran la corporació municipal. Vox no aconsegueix entrar-hi, tot i que el seu nucli dur resideix, precisament, en aquesta ciutat. A Maó, el socialista Hèctor Pons serà el nou batle del municipi en detriment de Conxa Juanola, malgrat ser el Partit Popular la força més votada. La conservadora Àgueda Reynés suma 8 regidors, però els 7 del PSOE i els 5 d'Ara Maó superen la suma del PP i Ciutadans, que només n'obté un.

A la resta de pobles, les forces d'esquerres continuaran governant a Ferreries, es Mercadal i Sant Lluís. A més, el PP perd es Castell a mans del PSOE i SOM Es Castell. Les úniques victòries populars han arribat a Alaior, amb la candidatura de José Luis Benejam, i al Migjorn amb Antònia Camps. Precisament en aquest darrer municipi, el triomf del PP ha estat propiciat per tan sols 5 vots de diferència.

stats