Estabilització
Política 06/08/2023

Sintta demana al nou Govern que torni a convocar un procés d'estabilització

El sindicat denuncia que l'anterior "no garantia l'estabilització dels treballadors temporals que estaven en una situació laboral abusiva"

ARA Balears
2 min
Funcionaris en una oficina

PalmaEl Sindicat Nacional de Treballadors Temporals de l'Administració (Sintta) ha demanat al nou Govern que arregli el "baix percentatge" d'interins dels cossos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) estabilitzats per l'Executiu anterior. En nota de premsa, Sintta ha lamentat que "només" el 79% de funcionaris interins dels serveis generals de la CAIB hagi aconseguit plaça en el procediment d'estabilització convocat a través d'un concurs de mèrits, segons les dades oferides per l'exconsellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido el passat 13 de juny.

Tal com havien advertit aquest sindicat, ATAP i USO, en el moment de votar en contra de les bases generals aprovades en la Mesa de negociació de les administracions públiques de les Balears per a la reducció de la temporalitat, "el procés d'estabilització es desvirtuava, ja que no garantia l'estabilització dels treballadors temporals que estaven en una situació abusiva en la seva relació laboral. Aquest fet, continuen, "vulnera l'objectiu i l'efecte útil de la clàusula 5 de l'Acord marc de la Directiva 1999/70/CE, sobre el treball de durada determinada".

Sintta ha recordat que els concursos de mèrits convocats, oferint places d'interins amb antiguitat superior a sis anys, varen ser autoritzats pel Govern com una mesura per sancionar l'abús de la temporalitat en les administracions públiques, per la qual cosa no existeix en la legislació espanyola cap altra mesura efectiva que sancioni els abusos respecte dels empleats del sector públic.

Per aquest motiu, ha subratllat que "estabilitzar persones que no es troben en una situació laboral temporal abusiva a l'administració que convoca desvirtua i incompleix l'objectiu de la directiva esmentada i de la Llei 20/2021, de reducció de la temporalitat en l'ocupació pública".

Per això, demanen unes noves convocatòries que permetran evitar abonar les compensacions econòmiques previstes en la Llei 20/2021 als interins de llarga durada que cessaran perquè se'ls donarà una nova oportunitat per a la seva estabilització i es podran destinar aquests doblers públics a altres necessitats dels ciutadans i no "malgastar" els recursos del Govern en indemnitzacions "innecessàries". Així mateix, ha afegit, permetran "impedir la pèrdua de coneixement" que tenen aquests treballadors "amb anys d'experiència".

D'aquesta manera, Sintta ha reclamat al nou Govern que s'arregli el "baix percentatge d'estabilització d'interins dels cossos generals de la CAIB", com també que "hi hagi interins amb més de 15 anys d'antiguitat fora del procés i cessats". "Estam convençuts que aquestes dades no es repetiran ni en el sector públic instrumental de la CAIB ni en altres administracions públiques de les Balears, i es constatarà, arribat el moment, la diferència de tracte entre uns treballadors i d'altres", ha expressat el sindicat.

stats