07/02/2015

Set anys esperant el nou institut

3 min
Set anys esperant el nou institut

PalmaEls alumnes de l’IES Santa Maria van a un insitut nou que, en realitat, és un edifici antic, que està massa ple i tres de les aules del qual són barracons.

La de l’IES Santa Maria és una llarga història d’esperes i de reivindicacions que ara ja ha fet vessar la paciència de la comunitat educativa del poble i, també, la de Santa Eugènia, d’on vénen també part dels seus alumnes. Després de reivindicar des de l’any 2008 la construcció d’un nou edifici per a Secundària, ara veuen les eleccions del mes de maig com una “línia vermella” perquè temen que, amb un possible canvi de govern, encara es retardi més el que s’ha convertit en un projecte enquistat.

“Estam cansats de paraules, volem fets”, diu Bernat Calafat, de l’Associació de Pares i Mares de l’IES Santa Maria. Per això han decidit, una altra vegada, tornar a passar a l’acció i sortir al carrer. La concentració està prevista per al proper dimecres, dia 11, davant la Conselleria d’Educació. “Curiosament, just després d’haver sol·licitat permís a la Delegació del govern central, hem estat convocats per la Conselleria d’Educació”, afegeix aquest pare. La reunió està prevista per a aquest dilluns i hi assistirà el director general de Planificació, Bartomeu Isern, i el director gerent de l’IBISEC, Mateu Suñer.

La necessitat de tornar-se a mobilitzar s’acordà en la darrera reunió de la Plataforma IES Santa Maria del Camí, que tingué lloc dijous vespre. Els organitzadors, l’Amipa del CEIP Melcior Rosselló i Simonet (Santa Maria), l’Amipa del CEIP Mestre Guillemet (Santa Eugènia) i la de l’IES Santa Maria, estan satisfets de l’alta assistència a la trobada. Entre els presents s’hi podia veure la batlessa del poble, Rosa Vich (PSM), representants de MÉS, del Partit Popular i d’Esquerra Unida. “Tots estan a favor que es prioritzi l’IES Santa Maria”, afegeix Calafat.

El compromís que volen d’Educació és el d’un informe tècnic de l’IBISEC, l’organisme del Govern que s’encarrega de la construcció i el manteniment dels centres educatius, que valori la idoneïtat d’un solar que el 2008 oferí cedir patrimonialment l’Ajuntament de Santa Maria al Govern per poder-hi aixecar el nou edifici i que es comenci el projecte arquitectònic.

Són conscients que la Conselleria d’Educació no ha inclòs la construcció d’aquest nou centre en els pressupostos de 2015, però asseguren que aquests dos tràmits “no comporten grans despeses econòmiques”.

Un solar oferit fa 7 anys

El solar en qüestió, l’oferí l’Ajuntament el 2004 per construir-hi el que avui és l’escola nova, el CEIP Melcior Rosselló i Simonet. Mitjançant una modificació puntual de les Normes Subsidiàries passà a ser classificat com a educatiu. Aleshores se cediren 8.000 metres quadrats per fer-hi l’escola nova, emperò “encara en queden més d’11.000 per al nou institut”, explica la batlessa, Rosa Vich, que assegura que, tot i les deficiències assenyalades en un informe de l’IBISEC del 2009 que diu no se’ls envià mai, “té tots els serveis a peu de parcel·la”, per la qual cosa creu que no és possible que se’n denegui la idoneïtat. Lamenten que, malgrat els reiterats compromisos verbals que se’ls han donat des d’Educació, l’informe d’idoneïtat, que suposaria una passa decisiva per fer avançar el projecte, no ha arribat mai.

La comunitat educativa es reuní el mes de novembre passat amb la consellera Núria Riera i el seu equip. En la reunió, la reivindicació del nou edifici centrà bona part de la conversa. Riera donà instrucció al director general de Planificació, Bartomeu Isern, “d’agilitar” l’assumpte, asseguren les famílies. Emperò de llavors ençà, lamenten, no s’ha mogut res. La reunió d’aquest dilluns i la concentració de dimecres poden ser decisives perquè aquest institut, creat per decret el 2012 d’una escissió del nou centre de Sant Marçal (Marratxí), aconsegueixi l’espai que no té.

stats