Política 26/12/2014

El Suprem absol dos joves catalans que van mostrar fotos de presos d'ETA

Corregeix la condemna imposada per l'Audiència Nacional emparant-se en la llibertat d'expressió

Ara
1 min

BarcelonaLa sala penal del Tribunal Suprem ha dictat una sentència que absol els dos joves que van exhibir fotografies de dos presos condemnats per pertànyer a ETA durant la Diada de 2012. La sala ha estimat els recursos de cassació interposats pels acusats i ha anul·lat la sentència de l'Audiència Nacional, que va imposar una condemna d'un any de presó a cadascun per un delicte d'enaltiment del terrorisme.

La sentència explica que els fets van passar al final d'una manifestació amb motiu de la Diada de l'11 de setembre de 2012, quan els recurrents van pujar a un escenari i van mostrar davant el públic dos grans fotografies dels militants catalans d'ETA Lola López Resina i Marina Bernardó Bonada. En la part inferior dels retrats apareixia la llegenda "amnistia" i "presos i preses polítiques catalans".

La sala penal assenyala que els fets que es declaren provats no descriuen conductes inequívoques d'enaltiment o justificació de crims terroristes o dels seus autors mitjançant acte o paraules d'elogi, lloança o mèrit o que es facin passar com accions legítimes les conductes condemnades com terroristes. Aquestes conductes, afegeix la sentència, "estan tenyides d'una ambigüitat que les situa en el límit extern del punible" i recorda que, com assenyala la sala, "davant la naturalesa constitucional dels drets de llibertat d'expressió, en els supòsits límits, ha de jugar el principi 'favor libertatis'".

stats