Política 07/11/2018

Santiago presenta els pressupostos sense gairebé oposició

El 2019 Serveis Socials gestionarà 16,7 milions més que l’any 2018, un 9,84% més

Jaume Ribas
2 min
Fina Santiago en la compareixença aquest dimecres al Parlament. / I. VELÁZQUEZ

PalmaCom la resta de consellers aquests dies, Fina Santiago ha comparegut aquest dimecres al Parlament per retre compte de com s’assignaran les partides pressupostàries dels serveis que gestiona la seva àrea. La responsable de Serveis Socials i Cooperació del Govern ha explicat que el 2019 la Conselleria gestionarà 16,7 milions més que l’any 2018, un 9,84% més. En total, Santiago disposarà de 186,5 milions.

L'oposició present a la Comissió de pressupostos, els diputats del PP i El Pi, pràcticament no ha qüestionat els comptes ni la tasca de la consellera i s'ha limitat a demanar a Santiago que detallàs més els perquès d'algunes assignacions.

La consellera ha insistit que aquestes xifres mostren "el compliment dels Acords pel Canvi" i dels objectius de la Conselleria. Santiago ha destacat sobretot la "consolidació de drets i serveis" i també la creació de nous. En aquest cas, destaca sobretot la renda social, una de les mesures estrelles, que disposarà d'un pressupost de 18 milions d’euros i que n’haurà executat 27,3 entre els anys 2016 i 2018.

A més de la renda social, Santiago ha assegurat que una altra de les prioritats de la Conselleria és la reactivació de les ajudes de dependència. Segons ha detallat, la Conselleria hi destinarà 102 milions d’euros per a l’exercici del 2019 a fi de crear i mantenir noves places de centres de dia, residències i altres serveis, a més d’incrementar el nombre de prestacions i les persones beneficiades.

Com passa amb altres àrees del Govern, com ara Turisme, Santiago ha explicat que la minva de les quantitats totals que es destinen a certs serveis no signifiquen una disminució en la despesa, sinó que correspon a capítols que gestionaran els consells insulars i no el Govern. És el cas, per exemple, d’algunes residències, que tot i que ja eren competència dels consells, encara eren gestionades per la Conselleria de Serveis Socials i s’han acabat de transferir durant aquesta legislatura.

Una oposició tova i constructiva

La diputada del PP Sandra Fernández ha fet constar que el pressupost invertit en Serveis Socials "mai no és suficient", però s'ha mostrat conforme que el percentatge en l'increment del pressupost destinat a Serveis Socials i Cooperació sigui semblant, fins i tot una mica superior, a l'augment del total dels comptes.

Maria Antònia Sureda, d'El Pi, ha estat fins i tot més benevolent i ha assegurat que Serveis Socials és "de les poques conselleries que gairebé ha complit els objectius que es varen marcar inicialment" i ha volgut destacar que el grup parlamentari dels regionalistes li ha anat "donant suport en les diferents accions que s'han fet". Tanmateix, Sureda "ha expressat algunes diferències puntuals en qüestions com la custòdia compartida o l’accés de burocràcia per accedir a certes ajudes públiques".

En general, les intervencions del PP i d'El Pi han estat més toves amb el Govern del que és habitual i s'han limitat pràcticament a demanar aclariments i a controlar bé la despesa, més que no a criticar-la. La socialista Obrador, que ha tancat files amb Santiago igual que la resta de diputats d'esquerres, ha apuntat que "no hi ha cap formació política que pugui oferir una alternativa al que s'ha fet en aquest Govern" en matèria de Serveis Socials i Cooperació.

stats