Política 29/10/2021

S'estreny el setge perquè Lluís Apesteguia sigui el nou coordinador de MÉS

Més enllà del debat sobre si ho ha de ser una dona, augmenten les veus que consideren que el candidat també ha de liderar el partit

4 min
Maria Ramon i Lluís Apesteguia a Can Alcover el dia que es varen dur a terme les primàries de MÉS.

PalmaUna dona. Aquesta va ser l’opció que va posar damunt la taula l’encara coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, per rellevar-lo en el càrrec. El partit ecosobiranista elegirà un nou lideratge en el congrés de final de novembre.Aquesta cita també haurà de servir per fer encaixar les peces després de les victòries de Lluís Apesteguia i Jaume Alzamora a les primàries per encapçalar les llistes al Parlament i al Consell de Mallorca, respectivament. Que el triomf d’Apesteguia sobre Maria Ramon va ser inesperat ha deixat de ser notícia. Però està per veure si finalment serà ell mateix qui agafarà les regnes de la formació, una possibilitat que cada vegada reclamen més veus dins MÉS i que Apesteguia considera cada pic més seriosament, encara que s’ha manifestat públicament a favor d’una bicefàlia dins MÉS, on el lideratge sigui compartit. “Que el candidat no hagi de ser necessàriament coordinador del partit és un escenari que m’agrada”, va dir en una entrevista amb l’ARA Balears just l’endemà de ser elegit candidat. Ara bé, fonts del partit expliquen que cada vegada hi ha més pressions perquè opti a la coordinació.

Pel que fa al sector detractor d’Apesteguia, es considera que, després de les declaracions que el batle de Deià va fer durant la campanya sobre la presència de MÉSen el Govern, ara no es pot desentendre del partit. “El seu discurs ha anat més enllà d’un candidat: és un discurs de coordinador”, asseguren. De fet, si finalment ni Apesteguia ni Alzamora opten a ser coordinadors, hi ha el perill de posar fi a un lideratge de partit decoratiu i aquesta situació llastarà la feina d’estratègia que s’ha de fer per a les eleccions del 2023.

El que sí que es descarta és que sigui Maria Ramon, encara que hi ha veus que defensen aquesta opció. Seria complicat d’entendre que la persona que no ha guanyat les primàries assumís la coordinació de la formació, però encara està per veure quin paper tindrà Ramon a partir d’ara. Una part del partit considera que s’ha qüestionat més la batlessa d’Esporles que Apesteguia precisament pel fet de ser dona.

Així les coses, el congrés no ha de servir només per triar un líder, sinó que també ha d’unificar el partit. Part de MÉS sent que Apesteguia ha criticat els companys que formen part del Govern i els que seuen als escons del Parlament. Però fonts properes al batle de Deià subratllen que en cap moment s’ha qüestionat cap persona o càrrec, sinó que les valoracions fan referència al paper de MÉS en conjunt.

Sigui com sigui, una vegada s’hagin triat el nou coordinador i la nova executiva, serà el moment de fer una passa més enllà. Perquè el reclam de revisar els Acords de Bellver no és només una exigència d’Apesteguia, sinó que Toni Noguera ja ho havia posat damunt la taula abans de les primàries. Així i tot, fonts properes al candidat al Parlament consideren que no hi haurà cap terratrèmol polític fins que acabi la legislatura i que la presència de MÉS a l’Executiu està assegurada. I això malgrat el malestar que l’elecció d’Apesteguia ha generat a l’entorn d’Armengol.

Però a MÉS també hi ha qui recorda que Apesteguia no ha parlat del 2023 cap endavant, sinó que ha criticat el que hi ha ara i reclama que sigui conseqüent amb les seves manifestacions durant la campanya. Sigui com sigui, el congrés ha de ser un punt d’inflexió i de confluència. El partit ha de treballar la projecció del candidat per a les eleccions del 2023 i ell ha de preparar un equip que permeti millorar els resultats del 2019 –no es pot oblidar que són els segons millors de la història de MÉS­.

La candidatura alCongrés

D’altra banda, encara està pendent l’elecció del candidat al Congrés dels Diputats.Malgrat que els pronòstics apuntaven Noguera per a aquesta tasca, l’encara coordinador va proposar aquesta setmana que ho fos Vicenç Vidal, avalat pel seu rendiment com a senador autonòmic. Ara bé, aquesta decisió no l’ha de prendre només MÉS per Mallorca. Cal tenir present que un dels objectius assolits durant l’etapa de Toni Noguera com a coordinador ha estat la feina de compartir una marca estable amb Més per Menorca iAra Eivissa, i aquestes dues formacions hi tenen molt a dir. Però Més per Menorca ha alabat la tasca de Vidal en diverses ocasions i el d’Esporles podria ser un bon candidat de consens. Des de MÉS es reconeix que la seva figura té força, però també es remarca que el candidat s’ha de designar de manera col·legiada.

A hores d’ara, les filtracions als mitjans estan enterbolint el camí al congrés, amb acusacions creuades. L’entorn d’Apesteguia assenyala que hi ha hagut informacions que han perjudicat el candidat i que la proposta de Noguera d’una dona a la coordinació el descartava. Altres fonts destaquen que l’actual executiva no havia filtrat res en dos anys i assumeixen amb resignació que la tranquil·litat s’ha acabat.

stats