Política 24/12/2015

Susana Díaz avisa Pedro Sánchez que no pot decidir sol els pactes

El secretari general del PSOE obre diàleg amb Albert Rivera per a la investidura. Pablo Iglesias erigeix Podem en l'únic partit que pot garantir la unitat d'Espanya reconeixent la plurinacionalitat

Ferran Casas / Marc Colomer
3 min
La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va alertar ahir que els socialistes no estan disposats a acceptar el referèndum que demana Podem per a Catalunya.

Madrid / BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha parlat aquest dijous al matí amb el líder de C's, Albert Rivera. Segons fonts socialistes li ha comunicat la seva negativa a donar suport o abstenir-se en la investidura a Mariano Rajoy, i han "intercanviat opinions sobre el resultat de les eleccions". El líder del PSOE li ha reiterat que veu necessari explorar totes les possibilitats, també un govern d'esquerres presidit per ell, abans de la convocatòria d'unes noves eleccions, i li ha proposat negociar la nova mesa del Congrés, que el PSOE s'ofereix per presidir i on cal "garantir la pluralitat".

En paral·lel, el líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha obert una ronda de contactes. Dilluns Rivera i Iglesias són rebuts a la Moncloa, com el dimecres ho va ser Sánchez. Iglesias ja s'ha posat en contacte.

Díaz para els peus a Sánchez

En paral·lel als contactes amb altres formacions, Pedro Sánchez s'enfronta des del 20-D a tensions internes derivades d'una aritmètica enverinada que situa pràcticament en exclusiva la pressió de l'estabilitat parlamentària sobre el PSOE. La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, no dóna treva. Díaz, que compta amb suports significatius, com són el de Carme Chacón, ha dit esperar que el comitè federal estigui "a l'altura d'aquest país" i prengui decisions prioritzant "el que necessita Espanya".

En declaracions a la SER, Díaz ha contestat així a Pedro Sánchez, que aquest dimecres va etzibar que és la direcció i en última instància el secretari general qui "marca i proposa línies polítiques". "La política de pactes es decideix al comitè federal, i dilluns expressaré allà la meva posició com correspon i espero que allà entre tots siguem capaços de posar sobre la taula el que necessita Espanya, i el PSOE ha d'estar com sempre a l'altura d'aquest país. Ho hem estat al llarg de la història i estic convençuda que tornarem a estar-ho", ha afirmat Díaz, que ha recordat que mentre el PSOE no ha remuntat el 20-D, a Andalusia ha encadenat una altra victòria, "la quarta consecutiva".

Ni Rajoy ni PP ni Podem

Ja ha avançat un cop més que defensarà que el PSOE no pot donar suport "ni a Rajoy ni al PP, perquè han fet molt mal i a més és el nostre compromís". Però tampoc vol que els socialistes s'asseguin a negociar amb les formacions "que estan plantejant la ruptura d'Espanya, el sobiranisme", en una clara referència a Podem. En conclusió, per a Díaz, si cal, noves eleccions.

En contraposició, però, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reiterat que, paradoxalment, amb la defensa del dret d'autodeterminació de les nacions històriques, amb referèndum d'independència per a Catalunya, és qui millor pot garantir la unitat d'Espanya. "Som l'única força que pot garantir la unitat del país", ha argumentat, perquè la formació "entén" la "diversitat" d'Espanya: "No es tracta d'una o altra exigència [en referència implícita al referèndum], sinó de la realitat històrica d'Espanya després de com s'ha votat en les últimes eleccions".

Ha ofert "mà estesa" i disponibilitat per "conversar amb altres partits" per explorar pactes alternatius. Això sí, "alguns, com a primera mesura, haurien de fer que tots els membres del seu partit que pertanyin a consells d'administració d'empreses estratègiques en surtin o entreguin el carnet del seu partit".

stats