EL MONARCA CONEIX LES NOVES AUTORITATS
Política 01/08/2015

El rei, disposat a obrir Marivent

Felip VI rep el primer càrrec de Podem, Xelo Huertas, que li demana no fer el còctel amb representants socials

Q. Torres
4 min
Armengol i Felip VI a Marivent. / ISAAC BUJ

PalmaEl rei Felip VI es va mostrar ahir, davant les noves autoritats progressistes de Balears, disposat a fer realitat una de les propostes que apareix en els acords de governabilitat de l’esquerra: l’obertura parcial al públic dels jardins de Marivent. La qüestió va estar present en gairebé totes les audiències que protagonitzà el rei a Marivent amb els representants polítics de les Illes, entre ells la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, el primer càrrec de Podem que era rebut pel monarca.

Huertas fou també qui va fer l’única petició a Felip VI. Li va demanar que suspengui el còctel i la recepció de dimecres a l’Almudaina a més d’un centenar de representants de la societat civil de Balears i que, en lloc seu, destini els doblers a menjadors socials o entitats amb finalitats socials. El rei, que va rebre totes les autoritats balears a la porta de la seva residència d’estiu amb un vestit blau i corbata negra (en senyal de dol per la mort del padrí de la reina), no suspendrà la recepció. Ahir la va defensar com una fórmula per connectar amb representants de la societat balear i conèixer les seves demandes i problemàtiques. També advertí que es pot ajudar les entitats socials d’altres maneres. Huertas acudirà com a presidenta del Parlament a aquesta recepció que va instaurar el rei l’any passat, tot i que el seu partit, Podem, ja ha avançat que no hi assistirà.

La presidenta del Parlament, segona autoritat de Balears, va deixar clar al monarca que ella era republicana i va comentar que havia parlat amb ell de la retirada de símbols monàrquics com la que s’ha produït a l’Ajuntament de Barcelona, on es va treure de la sala de plens un bust del pare del rei. Ella, just arribar al càrrec, retirà una fotografia de Felip VI que tenia la seva antecessora al despatx oficial. Com a anècdota, explicà que el rei li havia recomanat un catèring d’una associació de discapacitats de Menorca, que el Parlament tindrà en compte per quan faci un ple en aquesta illa, un compromís de la presidenta.

Tant en aquesta audiència com en la dels altres representants polítics, es va posar sobre la taula el compromís del Pacte d’obrir parcialment al públic els jardins de Marivent, que són propietat de la Comunitat, però amb un ús cedit a la família reial des de 1973. Huertas apuntà que el rei no té cap inconvenient a materialitzar aquesta proposta si es planteja correctament, sobretot des del punt de vista jurídic.

Més o manco el mateix va dir la presidenta del Govern, Francina Armengol, la primera a reunir-se amb el rei a Marivent, just una setmana després que ho fessin a la Zarzuela. La socialista confirmà la disposició del rei a tractar la qüestió i va avançar que el Govern treballa una proposta jurídica en què s’exposaran quines parcel·les podrien tenir un ús públic i quin serà el pla d’usos. Aquest pla haurà de garantir la seguretat del recinte de 33.000 metres quadrats i permetre l’accés del públic a una part dels jardins quan no hi sigui la família reial.

Armengol, que era el primer pic que entrava a Marivent, va destacar com un signe d’obertura que hagués pogut atendre els mitjans als jardins i advertí també que, mentre que el rei s’ha reunit amb ella dues vegades en una setmana, el president Mariano Rajoy encara no ho ha fet, tot i que ella l’hi ha demanat.

L’única autoritat que va justificar la proposta d’obertura de Marivent va ser el batle de Palma, José Hila, que la va defensar com una oportunitat per revitalitzar una zona turística madura com la de Cala Major. El socialista apuntà als jardins, juntament amb la Fundació Pilar i Joan Miró, que està devora, com dos atractactius turístics a potenciar.

I l’únic que no va parlar dels jardins va ser el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat (MÉS), que sí que es referí al “cost” que suposa per a Balears l’estada dels reis a l’illa, en al·lusió al manteniment de Marivent, que corre a càrrec del Govern. L’ecosobiranista emprà l’argument per defensar que és “important” que els reis estiuegin a Mallorca perquè “vivim de la imatge i el turisme, i la seva estada estiuenca costa doblers, per la qual cosa cal aprofitar-la i exprimir-la”, va dir Ensenyat, que assistirà a la recepció de dimecres (MÉS no hi serà) perquè “jo som el president del Consell, per tant, ho som dels qui són republicans, monàrquics i dels qui no saben el que són”, apuntà.

Despatx amb Rajoy

Cap autoritat balear es va mostrar en contra que el rei passi les vacances a Mallorca i només la presidenta del Parlament va dir que era tan benvingut com qualsevol altra persona que doni bona imatge de les Illes i surti als mitjans. Les autoritats aprofitaren l’audiència per exposar al monarca l’altra cara de Balears, Mallorca o Palma. Els problemes de pobresa i desigualtat, de deficiències en centres educatius o barris de Palma es posaren sobre la taula en unes reunions en què el rei mostrà el seu pesar per l’assassinat d’una dona a Sant Jordi (Mallorca) per violència de gènere. Després de la recepció de dimecres a representants socials de Balears, el rei mantindrà divendres a Marivent el tradicional despatx d’estiu amb el president Mariano Rajoy.

stats