Política 15/12/2014

El jutge Andreu rebutja enviar Rato a la presó i retreu a UPyD el seu afany de "notorietat"

La formació liderada per Rosa Díez creu la mesura procedent pel risc de fuga de l'expresident de Caja Madrid i Bankia

Europa Press
2 min
LA CARA DEL DESASTRE El que va ser vicepresident del govern amb Aznar era el màxim responsable de l’entitat mentre s’orquestrava la seva sortida a borsa i va plegar amb l’ensorrament d’una entitat que va requerir més de 23.000 milions d’euros de diners públics.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha rebutjat dictar ingrés incondicional i sense fiança a la presó a l'expresident de Caja Madrid i Bankia Rodrigo Rato, tal i com com va sol·licitar divendres passat UPyD. En una resolució feta públic aquest dilluns, el jutge retreu, a més, que la formació liderada per Rosa Díez busqui "l'obtenció de notorietat" en formular aquesta petició. UPyD, personat com a acusació popular en la causa en què el jutge investiga la fusió i sortida a Borsa de Bankia, considerava que la mesura era procedent pel risc de fuga i de destrucció de proves ja que Rato té "un important patrimoni a l'estranger".

No obstant, el jutge precisa que la gravetat dels delictes que s'imputen a Rato no pot emparar, per si sola, "l'adopció d'una mesura tan excepcional com la de presó preventiva". "Les al·legacions no passen de ser meres hipòtesis [...] construïdes sobre bases o fonaments no acreditats de manera suficient", afegeix.

El magistrat també rebutja la petició de la formació d'imposar una fiança solidària de 4.112 milions d'euros per a tots els imputats en la causa. Andreu considera que tampoc és procedent estimar aquesta sol·licitud ja que, "com ja ha posat de manifest en més d'una ocasió" -diu- UPyD, en la seva condició d'acusació popular, en no ser perjudicada per la comissió dels fets, "manca de legitimació per sol·licitar aquesta mesura".

En l'escrit presentat davant del jutge, UPyD destacava que hi ha un "ingent patrimoni indiciari" acumulat contra l'expresident de Bankia i la seva participació en delictes sancionats amb penes greus de presó, en alguns casos superior als sis anys.

Els viatges a Ginebra de Rato

Esmentava, a més, que "els successius viatges de Rato a Suïssa en les últimes dates" fan témer el difícil control i confiscació judicial del seu patrimoni a l'estranger. "En la tarda del dimecres 26 de novembre, fa 15 dies, es va poder veure a l'expresident de Bankia esperar davant de la porta número D21 de l'Aeroport de Ginebra", diu la formació.

Apuntava que aquest viatge no és el primer que realitzava a Suïssa des que està imputat perquè també va ser sorprès en un avió procedent de Ginebra el 23 d'octubre de 2014, el dia següent que diposités un aval del Banc Sabadell per fer front a la fiança de tres milions d'euros imposada per Andreu en la peça en què investiga l'ús de targetes opaques al fisc per part de 86 directius i consellers del banc.

stats