Política 24/03/2023

L'Estat multiplicarà per quatre la inversió en recerca marina a les Balears

La ministra de Ciència i la presidenta del Govern han col·locat la primera pedra del nou edifici del SOCIB, que estarà enllestit el 2024

2 min
Diana Morant i Francina Armengol aquest divendres

PalmaLa ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha anunciat aquest divendres a Palma el nou conveni entre els governs estatal i autonòmic, a partir del qual quadruplicaran la inversió en el Sistema d'Observació i Predicció Costanera de les Balears (SOCIB), fins als 93 milions d'euros en els pròxims deu anys. Morant ha detallat l'anunci en la col·locació de la primera pedra del nou edifici del SOCIB en el moll Vell de Palma, juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el batle de Palma, José Hila, entre altres autoritats.

L'edifici de l'organisme dedicat a la recerca marina estarà enllestit el 2024, amb una inversió total de 7,5 milions d'euros. L'Estat vol convertir així les Illes en "el bessó digital" per ser el gran laboratori d'estudi de la Mediterrània. "Volem que allà on encara no ha arribat la ciència, ho facem des de les Balears", ha expressat Morant.

Les autoritats han col·locat una càpsula del temps

El SOCIB és l'única infraestructura científica i tècnica singular de les Balears i una de les sis d'Espanya. Aquest fet significa que fan "recerca de primer nivell", i són "una oportunitat" per a les indústries i les empreses, segons la ministra. Per la seva banda, Armengol ha remarcat que "és important saber com sobreviure i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic", pel fet de ser illes.

La presidenta del Govern ha presumit de "les apostes per la ciència", destacant la creació de la facultat de Medicina, l'aprovació de la llei de la ciència que marca un augment anual del pressupost per a aquesta àrea, el decret de protecció de posidònia i l'anunci de tirar endavant el grau de Ciències de la Mar, entre altres fites. A més, Morant ha anunciat també que devora la nova seu del SOCIB s'instal·larà un nou edifici de l'Institut Estatal d'Oceanografia, amb un pressupost previst de 14,5 milions d'euros. "Les Illes han de ser un espai i laboratori d'estudi de les ciències marines i l'oceanografia", ha conclòs la ministra.

stats