23-J

Quants vots han tret el PP i Vox a Borriana després de la censura de Cavall Fort?

El PSPV ha recuperat terreny en les generals respecte als resultats en les municipals i autonòmiques

2 min
Exemplars de diferents números de la revista Cavall Fort.

BarcelonaEl PP i Vox van assolir bona part del poder institucional al País Valencià en les eleccions d'ara fa dos mesos. Des de la presidència de la Generalitat, amb Carlos Mazón al capdavant i amb un extorero que exalta el franquisme de vicepresident, fins als ajuntaments de València, Castelló i Alacant, i també dues de les tres diputacions provincials, els pactes entre els populars i l'extrema dreta han germinat, amb l'extrema dreta dins o fora dels governs. I fruit d'aquests acords també han arribat titulars llampants que qüestionen la violència masclista, la memòria històrica o que carreguen contra l'ús del català.

L'Ajuntament de Borriana va ser protagonista de la campanya del 23-J pel veto a diverses revistes en llengua catalana, alguns d'infantils com el Camacuc i Cavall Fort. La decisió va provocar una onada de crítiques tant a la població castellonenca, amb manifestació inclosa davant del consistori, com en altres indrets dels Països Catalans. Però, ha passat factura al PP i a Vox en les eleccions generals d'aquest diumenge?

La resposta fàcil és que no, en absolut. El bloc de les dretes es va mantenir tan sòlid com en les eleccions municipals, superant el 54% dels vots (un 35% per al PP i un 19% per a Vox), fins i tot un punt percentual més del que van aconseguir ara fa dos mesos. 9.447 vots pels 8.503 de les municipals i dels 8.462 de les autonòmiques. La població de Borriana sembla haver respost favorablement a les darreres decisions del seu consistori, tot i que el País Valencià en el seu conjunt ja és una altra història. Les esquerres s'han mobilitzat més que no pas al maig i han passat del 45% dels vots en les eleccions al Parlament valencià al 47% de les generals.

stats