Puigdemont només tornarà a Catalunya si l’Estat respecta la seva immunitat

L'expresident de la Generalitat de Catalunya s'ha reunit aquest diumenge amb els consellers de JxCat a Waterloo

ARA
2 min
Carles Puigdemont en roda de premsa acompanyat dels consellers de JxCat

BarcelonaA principis de mes, el Tribunal General de la Unió Europa va retornar provisionalment la immunitat a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín mentre es resol el recurs contra el Parlament Europeu. L’expresident del govern català, però, diu que no tornarà a Catalunya fins que el govern espanyol li garanteixi que no serà detingut quan travessi la frontera. Per això, aquest diumenge en una roda de premsa des de Waterloo, Puigdemont ha reclamat a l’estat espanyol que li “respecti” la seva “immunitat” com a eurodiputat i li doni les garanties necessàries que pot tornar “sense cap tipus de risc”. 

“El que garantirà una tornada a la Catalunya sud és el respecte d’Espanya a la immunitat de la qual gaudeixo”, ha remarcat Puigdemont en declaracions recollides per l'agència Efe, recordant que els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí es troben en la mateixa situació. Per aquest motiu, l’expresident ha instat un altre cop el president espanyol, Pedro Sánchez, a aclarir què pensa fer amb els seus tres casos: “M’agradaria preguntar-li al senyor Pedro Sánchez si pensa respectar la immunitat europea, si pensa comportar-se com a president d’un govern d’un país membre de la Unió Europea, respectant les regles de joc de la Unió Europea, o continuarà havent-hi una excepció espanyola en relació amb l’estat de dret”. Diversos ministres del govern espanyol, com el de Justícia, Juan Carlos Campo, han assegurat el “respecte” a l’estat de dret, però en el sentit que si trepitja territori espanyol Puigdemont serà molt probablement detingut perquè l’euroordre contra ell continua vigent.

Reunió amb els consellers de JxCat

Carles Puigdemont ha enviat aquest missatge a la Moncloa des de Waterloo acompanyat dels set consellers de JxCat, que aquest diumenge s'han reunit amb ell a Bèlgica. Han mantingut un dinar de treball que s'ha allargat durant la tarda i que ha servit per abordar l’estratègia a seguir aquesta legislatura. Entre les qüestions que s'han tractat hi ha el debat sobre els fons europeus. El govern català reclama poder cogestionar aquests recursos amb el govern espanyol. Abans de la trobada conjunta, aquest matí el vicepresident Jordi Puigneró s'ha reunit amb Puigdemont a soles i la consellera Gemma Geis ho ha fet amb Toni Comín.

stats