País Valencià
Política 14/07/2023

PSPV i Compromís tanquen un pacte per governar la Diputació de València a l'espera del que decideixi Ens Uneix

La formació comarcal es nega a donar suport al candidat socialista i reclama investir la seva representant, Natàlia Enguix

Ara
2 min
L'alcalde de Mislata i candidat a nou president de la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa (e), i el president en funcions de la corporació provincial, Tonis Gaspar (d).

ValènciaEl PSPV i Compromís han tancat un pacte per "reeditar un govern progressista" a la Diputació de València, que estaria presidida pel socialista i alcalde de Mislata (Horta) Carlos Fernández Bielsa. Les dues formacions han convidat a sumar-se a l'acord Ens Uneix, la formació comarcal que té la clau en el desempat entre el bloc progressista (socialistes i Compromís) i el conservador (PP i Vox), tots dos amb 15 diputats.

Així ho han donat a conèixer aquest dimecres en un comunicat conjunt, just després que Ens Uneix hagi advertit que, "ara com ara", l'"única possibilitat de configurar un govern progressista" és que tant PSPV com Compromís votin la seva diputada provincial, Natàlia Enguix, perquè sigui la pròxima presidenta. Des d'aquesta formació han afegit que podrien reconsiderar aquesta postura quan el PSPV "siga un partit fiable".

La negativa d'Ens Uneix a investir Bielsa s'explica en gran part per la mala relació que manté el líder del partit de la Vall d'Albaida i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, amb l'actual direcció del PSPV després que el 2018 fos apartat del partit pel seu processament en el cas Alqueria, quan va ser acusat de simular contractes d'alta direcció amb l'objectiu de beneficiar càrrecs socialistes i de Compromís. Tot i que recentment va ser absolt, la Fiscalia Anticorrupció ha reclamat repetir el judici.

L'acord tancat entre PSPV i Compromís es basa en el compliment d'un decàleg de valors que garanteixin "les polítiques d'avanços impulsades en els últims anys en la Diputació de València". Entre els punts del pacte, destaquen principis com la defensa de "la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, la preeminència de les polítiques socials, la diversitat, el municipalisme, la lluita contra la despoblació, les accions contra l'emergència climàtica, la millora de la mobilitat, la sostenibilitat, el comarcalisme, el suport a les mancomunitats, el foment del valencià, de la cultura i memòria democràtica i les polítiques d'ocupació, formació i suport als emprenedors".

stats