Cas Ports
Política 24/04/2023

El PSOE condiciona la sortida del batle d'Eivissa a l'obertura de judici oral, com marca el seu codi ètic

El document fixa l'expulsió del càrrec públic en el moment en què es dicta la interlocutòria d'obertura de la vista judicial

ARA Balears
2 min
La portaveu del PSOE i ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría

PalmaEl PSOE es remet al seu codi ètic i de conducta, en ser qüestionat sobre possibles mesures contra el batle d'Eivissa i candidat a les eleccions municipals vinents del 28 de maig, Rafael Ruiz, davant la seva imputació en el cas Ports, segons han indicat fonts de l'executiva a Europa Press. Aquest codi ètic fixa l'expulsió del càrrec públic en el moment en què es dicta l'obertura de judici oral. En aquest cas, Ruiz ha estat cridat a declarar com a investigat el pròxim 21 de juny al jutjat número 3 de Palma.

El cas Ports és un presumpte cas de corrupció que afecta l'Autoritat Portuària de les Balears, amb relació a l'adjudicació d'alguns negocis nàutics de Menorca i Eivissa. Quan se li ha demanat sobre això, la ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha assenyalat que els que estiguin a les llistes electorals del partit han de ser persones que compleixin els criteris de "transparència i honestedat".

A continuació, a Alegría se li ha preguntat novament per aquest assumpte, sobre si el batle i candidat a Eivissa compleix aquests requisits, i si, per tant, continuarà al seu lloc. La portaveu ha indicat que "si es compleix, sí", i ha afegit que si hi hagués alguna qüestió per confrontar amb aquests principis, el PSOE pren decisions de manera "ràpida i contundent".

En concret, el codi ètic assenyala que tota persona que ocupi un càrrec o responsabilitat pública o orgànica vinculada al PSOE, en cas que en un procediment penal es dicti interlocutòria d'obertura de judici oral, haurà de sol·licitar la baixa voluntària com a afiliat i dimitir del càrrec. En cas contrari, podrà ser suspès cautelarment de militància i, si escau, expulsat del partit, quan el procediment es continuï per delictes de suborn, tràfic d'influències, malversació, violència de gènere, delictes d'assetjament o discriminació, entre d'altres.

stats