Política 29/10/2019

El PSOE pujaria a 133-150 escons i el PP quedaria lluny tot i créixer (74-81), segons el CIS

Unides Podem seria tercer amb 37-45, Cs quart amb 27-35 i Errejón només entraria amb 3-4

Ot Serra
4 min
El PSOE pujaria a 133-150 escons i el PP quedaria lluny tot i créixer (74-81), segons el CIS

MadridPedro Sánchez era l’únic candidat amb opcions de governar i tenia un ampli ventall de pactes possibles abans de la repetició d’eleccions. De cara al 10-N s’albira un escenari semblant. El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va donar oxigen ahir al líder del PSOE amb el pronòstic d’una victòria rotunda el 10-N (entre 133 i 150 escons), molt per sobre d’un PP que no creix prou (74-81). L’hegemonia dels partits tradicionals es consolidaria per davant d’Unides Podem (37-45) i Cs, que patiria una davallada respecte al 28 d’abril (57) i es quedaria amb entre 27 i 35 escons. Vox baixaria fins als 14-21 i Íñigo Errejón només tindria 3-4 escons.

A les reserves amb què s’han de llegir habitualment les enquestes s’hi afegeix en aquest cas que no té en compte el context polític de les últimes setmanes: es va fer entre el 21 de setembre i el 13 d’octubre, abans de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem al judici del Procés i l’exhumació de Francisco Franco. El pronòstic del CIS arriba quan falten pocs dies perquè arrenqui la campanya i contrasta amb la la tendència que s’ha anat dibuixant en les últimes setmanes. El CIS preveu un increment notable dels socialistes i redueix les expectatives de Pablo Casado. A més, suavitza la caiguda de Cs -algunes enquestes l’havien situat per sota dels 20 escons- i capgira la tendència a l’alça de Vox.

Amb aquests números sobre la taula, Sánchez tornaria a veure’s abocat a arribar a alguna mena d’entesa. Fins ara, el president en funcions no s’ha mogut de la petició a la resta de formacions que desbloquegin la investidura sense que ell es comprometi a oferir res a canvi. Cs és un dels actors que ha volgut fer un pas i ha expressat obertament que permetria que el PSOE conformés un govern per evitar unes terceres eleccions, amb el trencament del govern de Navarra com una condició que dificulta l’operació. A més, el CIS augura una forquilla d’entre 160 i 185 a la suma de PSOE i Cs, de manera que només els resultats més optimistes per als dos partits farien viable el desbloqueig per aquesta via. Per la seva banda, ahir Casado ja va apuntar que el PP no s’abstindrà, tot i que no falten veus al món polític i econòmic que defensen la gran coalició. L’aritmètica és indiscutible.

Tanmateix, el pacte teòricament més natural seria el que mirés a l’esquerra, amb Unides Podem, malgrat que l’intent frustrat de l’estiu va deixar les relacions entre Sánchez i Pablo Iglesias molt tocades. La suma més pessimista de les dues formacions es quedaria en 170 diputats, de manera que amb el suport d’altres partits com el PNB s’arribaria a la majoria absoluta (176) sense necessitat de dependre dels independentistes. Iglesias, però, va deixar clar que seguirà defensant la coalició i que aquesta vegada ja no acceptaria el veto a la seva presència al consell de ministres. Ahir des de Palència, Sánchez va posar més llenya al foc i va afirmar que haver pactat amb Podem hauria suposat conformar el “pitjor dels governs”.

Afartament ciutadà

La incapacitat de Sánchez i la resta de partits per formar govern va deixar una sensació d’afartament i descontentament que es reflecteix en l’enquesta del CIS. Sobre el total de persones que diuen que aniran a votar hi ha un 32,3% d’indecisos. A més, un 15% respon que no anirà a les urnes el 10-N. D’entre els que ja estan convençuts que es quedaran a casa, un 35% estan farts de la política, un 22,5% no estan d’acord amb la repetició d’eleccions i a un 22% no els agrada cap dels candidats. De fet, tots els líders suspenen i només Sánchez aconsegueix arribar al 4.

La variable dels indecisos pot ser un factor decisiu a tenir en compte de cara al resultat de les generals. Observant les xifres del CIS és notori que el partit més perjudicat per la repetició electoral és Cs, que protagonitzaria una davallada d’entre 22 i 30 diputats. El transvasament de vot -ofert a través de la intenció de vot i el record de vot- dibuixa una dada preocupant per als de Rivera: només un 34% dels seus votants del 28-A agafarien altre cop la papereta taronja. Tanmateix, tal com coincideix a destacar el partit a l’hora d’observar els estudis demoscòpics, Cs és la formació que més indecisos té abans de les eleccions. Un 30% dels que van optar per Rivera el 28-A no tenen decidit el vot. La fuga, de moment, és d’un 7% cap al PP, un 4,4% cap al PSOE i un 8,2% cap a l’abstenció.

Els socialistes aconseguirien retenir un 60,5% dels seus votants, però hi hauria un gruix de prop del 20% que encara no ha decidit el seu vot. A més, esgarraparia un 5,5% d’electors que el 28-A van fer confiança a Iglesias. Per la seva banda, el PP també mantindria gairebé un 61% de votants i obtindria un 9,3% dels que van optar per Vox en les últimes eleccions, a més del 7% de Cs. Prop d’un 18% de votants del PP el 28-A encara no tindrien decidida la seva opció.

ERC repeteix triomf i la CUP debuta

Pel que fa al 10-N a Catalunya, el CIS apunta que ERC repetiria victòria passant dels 15 diputats actuals a entre 16 i 18. El PSC quedaria segon amb entre 13 i 14 escons -pels 12 que té ara-, i En Comú Podem seria tercera força amb entre 8 i 9 escons, amb millor resultat que el 28-A. JxCat, en canvi, cauria dels 7 diputats actuals a entre 4 i 6, mentre que la CUP s’estrenaria al Congrés amb dos diputats. Els grans perjudicats serien Cs -que passaria de cinc escons a només dos- i Vox, que perdria el seu diputat. El PP mantindria l’únic que té.

stats