Política 11/02/2015

Pedro Sánchez expulsa Tomás Gómez i crea una gestora per al partit a Madrid

El 'baró' madrileny s'ha negat a dimitir arran de les investigacions de la Fiscalia pels sobrecostos en el tramvia de Parla. Ferraz defensa que els fets provoquen un deteriorament de la imatge del PSOE i inestabilitat orgànica

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, un dels puntals de Chacón, amb l'expresident Rodríguez Zapatero. EFE

MadridA només cent dies de les eleccions municipals i autonòmiques, Pedro Sánchez ha decidit desmuntar el Partit Socialista de Madrid (PSM). Això significa acabar amb la carrera política de Tomás Gómez, fins ara secretari general del PSM i candidat a presidir la Comunitat de Madrid. Sánchez hauria intentat sense èxit una dimissió pactada amb el 'baró' madrileny arran de les investigacions policials i de la Fiscalia per l'increment del preu de les obres del tramvia de Parla, sense èxit. La solució, doncs, ha estat anar per la via directa: destituir Tomás Gómez i crear una gestora per dirigir el partit a la Comunitat de Madrid, el PSM. La direcció federal ja ha comunicat la decisió a Gómez.

En una roda de premsa convocada d'urgència des de Ferraz, el número 2 del PSOE, César Luena, ha defensat que l'executiva federal s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió pel deteriorament de la imatge del PSOE, així com també la inestabilitat orgànica, tot i que no n'ha especificat els motius exactes –Gómez no està imputat.

Luena ha anunciat que Rafael Simancas, secretari general del PSM del 2000 al 2007, presidirà la nova comissió gestora. Aquest òrgan serà l'encarregat de designar un comitè electoral municipal que realitzarà una proposta de llista davant l'executiva federal després d'haver consultat els candidats a les diferents agrupacions municipals. L'objectiu és tenir un nou candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid "els pròxims dies", ha assenyalat el número 2 del PSOE.

Dimarts, Sánchez i Gómez van coincidir en un acte del candidat socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, però el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, va descartar llavors que la direcció estigués buscant un candidat alternatiu per si l'imputen. "Esclar, ho descartem", va dir Hernando en roda de premsa. També va dir el mateix sobre si mantenien la confiança en Gómez: "Sí, ja ho hem dit moltes vegades".

Durant la clausura de la convenció autonòmica del PSM diumenge passat, l'encara secretari general del PSM va defensar un canvi "saludable i higiènic" enfront de l'"oligarquia" dels polítics del PP que, segons va dir, "es fan favors" i "se sostenen ells mateixos per no caure".

La caiguda del 'baró' madrileny des de l'operació Púnica

Tot i que Gómez no ha estat imputat, es troba en el punt de mira pels sobrecostos de l'Ajuntament de Parla, al sud de Madrid. I es que tot el seu equip de l'alcaldia està sent investigat per la Fiscalia, que considera que poden existir delictes de prevaricació i malversació de fons públics. En aquest sentit, ha demanat la imputació de fins a 12 regidors que en algun moment van actuar sota les ordres del 'baró' madrileny.

El tramvia va ser inaugurat el 2007 per l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero amb un cost que va més que duplicar el pressupostat: de 103 milions a 256 milions. Segons la investigació, durant l'execució es va produir un presumpte desviament delictiu de fins a 39 milions.

Descomposició de l'esquerra a Madrid

La decisió d'última hora del PSOE arriba després que la candidata d'IU a la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, deixés el partit i a l'espera que Podem encara decideixi quin serà el seu cap de llista autonòmic. L'esquerra, doncs, queda de moment sense candidats mentre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encara no ha decidit quina serà la seva opció per a la Comunitat, si el polèmic Ignacio González, actualment al càrrec, o bé la delegada del govern a Madrid, Cristina Cifuentes.

El panorama electoral madrileny està doncs encara per bastir. El nom que més sona per al PSM és el de l'exministre Ángel Gabilondo.

stats