Política24/11/2015

El PSOE promet a les mares un bonus de dos anys de cotització per cada fill

Les mesures dels socialistes per tenir horaris del segle XXI: un segell d'horari racional per a les empreses que els permeti deduir en l'impost de societats i permisos de paternitat iguals per a home i dona

Mariona Ferrer I Fornells

MadridCom a diputat socialista al Congrés, Jordi Sevilla va ser el primer de demanar un permís de paternitat després de l'adopció del seu primer fill quan la baixa sempre s'havia limitat a la mare. Ja com a ministre de Zapatero, va impulsar el pla Concilia el 2005 per intentar encaminar Espanya cap a uns horaris del segle XXI. Ara que Pedro Sánchez l'ha recuperat per al seu equip d'experts, el PSOE torna a la càrrega amb una bateria de mesures per intentar acostar l'Estat als horaris europeus.

El PSOE ha presentat aquest dimarts les seves propostes per a la racionalització d'horaris i conciliació de la vida laboral. Busca així tres objectius: passar de viure per treballar a treballar per viure, potenciar gaudir de la vida i de l'oci, i garantir el dret dels nens a estar amb els seus pares. "És una reivindicació al dret a decidir de les persones", ha dit Sevilla, per acabar amb el dilema per a les dones que han plantejat diferents estudis: "O el meu fill o el meu cap".

La proposta socialista presenta dues grans novetats. Repassem la bateria de mesures:

Cargando
No hay anuncios

Bonus de dos anys de cotització

L'objectiu: evitar que la reducció de la jornada de les mares influeixi en la seva pensió

Moltes dones decideixen reduir la seva jornada laboral quan tenen fills o bé quan adopten, amb una conseqüències tant per a la seva carrera com per a la seva futura pensió, cosa que el PSOE vol solucionar amb la seva mesura estrella: un bonus de dos anys de cotització extres tant per a les dones que decideixin seguir treballant com les que no i que assumiria l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

"Volem reconèixer totes les dones amb un bons de cotització, a efectes de les pensions, de manera que tenir un fill no perjudiqui en la pensió que reben. Sabem que les dones que volen tenir fills redueixen els seus salaris i jornades i que això té conseqüències a l'hora de calcular la pensió", ha explicat la coordinadora del Programa Electoral i secretària d'Estudis i Programes del PSOE, la catalana Meritxell Batet, acompanyada del responsable econòmic de l'equip d'experts, Jordi Sevilla.

Amb tot, Sevilla no ha volgut concretar quant costaria aquesta mesura per a la Seguretat Social. Ha defensat, però, que sí que sap "el cost de no fer-ho", el "sostre de vidre" amb què topen les dones a l'hora de promocionar a les seves empreses si redueixen el seu horari, la baixa natalitat o la baixa productivitat de l'economia. "Per a la majoria de les treballadores tenir un fill és un 'handicap'", ha afegit.

Deduccions en l'impost de societats

Per a les empreses que promoguin la racionalització d'horaris

Cargando
No hay anuncios

Per intentar canviar la principal "diferència cultural" d'Espanya respecte de la resta de socis europeus, el PSOE també parla de mesures d'incentius per a les empreses, si bé en cap moment proposa penalitzacions. El principal incentiu seria promoure en la negociació col·lectiva mesures de racionalització que, si es complissin, atorgarien a l'empresa un "segell d'horari racional". Una etiqueta que els permetria dos avantatges: deduccions en l'impost de societats, és a dir, rebaixes d'impostos, i més punts per accedir a la contractació pública.

Sevilla defensa que no hi ha una oposició empresarial severa a flexibilitzar els horaris i que cal aferrar-se a les noves fórmules que brinda la tecnologia per ajudar en la conciliació. Amb tot, no assenyala mesures concretes.

Permisos iguals per a dona i home

Que no siguin transferibles i a la llarga existeixi una baixa paternal

Cargando
No hay anuncios

Actualment un pare té un permís de dues setmanes quan neix el seu fill o bé adopta. Llevat que la mare renunciï a la seva baixa maternal en favor del pare. El PSOE proposa la "obligatorietat i igualtat entre home i dona" en els permisos de naixement. És a dir, que no siguin transferibles perquè no sigui necessari i progressivament l'home pugui tenir una baixa igual a la de la mare i que pugui demanar de forma paral·lela o seqüencial.

Escolarització universal de 0 a 3 anys

Menys deures i horaris escolars compatibles a les necessitats dels pares

Cargando
No hay anuncios

Una de les mesures ja anunciades pels socialistes és l'escolarització universal de 0 a 3 anys, és a dir, que qualsevol família que demani l'ingrés a una escola bressol pública tingui una plaça. Es tracta d'una mesura que també comparteix Ciutadans en el seu programa electoral. A banda, el PSOE se suma a la campanya perquè els alumnes arribin a casa amb menys deures i es "respecti" així el seu temps lliure i també les seves necessitats. Finalment, reclama que "els horaris escolars siguin compatibles i adequats amb les necessitats dels pares", però no assenyala què implica això: si allargar l'horari escolar a la tarda o no, ja que es tracta d'una mesura que xoca amb la pressió perquè els horaris dels pares no siguin tan dilatats.