Política 29/04/2019

El PSOE Menorca guanya en tots els municipis i recupera el Senat després de 30 anys

Carme Garcia Querol fa història en una jornada en què també Pau Morlà surt escollit com a diputat al Congrés

Iván Martín
2 min
La seu del PSOE a Maó s'ha convertit en una festa després dels espectaculars resultats a l'illa.

MaóEl PSOE Menorca és el gran vencedor de la jornada electoral perquè és la força més votada en tots els municipis de l'illa. Ha aconseguit l'acta de diputat en el Congrés per a Pau Morlà, que anava en tercera posició, i ha recuperat el Senat amb Carme Garcia Querol després de 30 anys. Amb 12.229 vots i el 26,74%, el PSOE Menorca ha estat el partit més votat. Podem, amb 9.738 i el 21,32%, ha mantingut el torcebraç, mentre que el Partit Popular i Ciutadans s'han situat en el 17%. El PP ha sumat 8.068 vots per 7.804 de Ciutadans. MÉS per Menorca, amb 3.071 i un 6,7% dels sufragis, i Vox, amb 2.997 vots i el 6,5%, tanquen uns nombres que capgiren el panorama insular.

La secretària general del PSOE Menorca, Susana Mora, s'ha mostrat molt satisfeta amb els guarismes assolits i no ha dubtat a assenyalar la jornada electoral com a "històrica". Mora ha assegurat que "Menorca ha dit fort i clar que som feministes, igualitaris, respectuosos i tolerants", però ha recordat les pròximes eleccions municipals, insulars i autonòmiquea. "Aquests resultats encoratgen per guanyar les batlies, el Consell i el Govern balear", ha format. Per la seva banda, la nova senadora menorquina, Carme Garcia Querol, ha destacat poder representar l'illa: "Tindrem una senadora feminista, d'esquerres i oberta al món". Per últim, Pau Morlà ha ressaltat el to de la campanya "des del respecte, la tolerància, l'educació i explicativa", i és conscient de la seva presència en el Congrés dels Diputats. "Durem dues paraules clau a Madrid: el seny i la convivència", ha manifestat.

MÉS per Menorca, satisfet per la victòria de les esquerres

La formació menorquinista ha valorat positivament els resultats obtinguts en l'àmbit estatal, "tenint en compte que es tractava d'una cita estatal molt oberta i amb una forta mediatització". MÉS per Menorca considera que l'increment de participació és una bona notícia i el coordinador general del partit, Nel Martí, ha explicat que "com a formació d'esquerres, ecologista i sobiranista es manté optimista amb vista al futur, som l'única força menorquinista".

El PP s'enfonsa i Ciutadans li trepitja els talons

Èxit sense precedents de Ciutadans a Menorca que confirma el canvi de tendència a la dreta menorquina. Udi Carrasco, secretari d'organització del partit taronja, així ho ha reconegut: "Hem obtingut un gran resultat a l'illa, estam molt contents. Ens posa en una situació immillorable amb vista als pròxims comicis del 26 de maig", ha declarat.

Cares llargues i decepció a les files populars. La caiguda ha estat doble, perquè també ha perdut l'acta de senador que Tania des de feia dues legislatures. La secretària insular del PP, Coia Sugrañes, no se n'ha amagat. "És un resultat dolent per a nosaltres", ha dit, i ho atribueix a la "fragmentació del vot de dretes, a més de la mobilització de les esquerres causada per Vox". Finalment, Sugrañes creu que "els resultats no són extrapolables a les municipals i al Consell Insular".

stats