Política 27/05/2019

El PSOE, amb el 29,34% del vot, és la força més votada per a les europees a les Balears

Esquerra Republicana, amb Oriol Junqueras, i Lliures per Europa, amb Carles Puigdemont, sumen més suport a les Illes que la coalició d'El Pi i l'agrupació de MÉS

Ara Balears
2 min
Ple del Parlament Europeu, en una imatge d'arxiu

PalmaEl PSOE és clarament el partit guanyador de les eleccions europees a les Illes Balears, ja que ha desbancat el PP, que havia vençut fa quatre anys. Els socialistes de les Illes han pujat del 22% del vot que aconseguiren en les eleccions del 2014 al 29,3% aquest 26-M, i se situen per primera vegada per sobre del Partit Popular, que, amb el 21,06%, cau més de 6 punts respecte dels comicis anteriors.

La tercera força més votada per a les europees a les Illes és Ciutadans, amb un important increment que ha duit la formació taronja a tenir un 11,8% del vot, mentre que fa cinc anys només va aconseguir un 2,3%. Podem s'ha situat com a quarta força després de l'escrutini de les europees a les Illes, amb un increment gairebé imperceptible respecte dels comicis anteriors. En canvi, Vox, cinquena força en aquests comicis europeus, puja 6 punts.

En el següent mapa interactiu podeu veure quin partit ha quedat primer a cada municipi de les Illes Balears i, si clicau damunt de qualsevol població, quin percentatge de vot ha tret cadascuna de les principals formacions.

Resultats electorals a les eleccions europees per municipis

Independentisme i sobiranisme

Un dels resultats més significatius respecte de les europees és el suport que des de les Illes s'ha donat a Esquerra Republicana i al seu candidat, Oriol Junqueras, amb gairebé 19.500 vots, un 4,90% del vot, com també a Lliures per Europa, la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont, que ha superat els 10.000 vots a les Balears, un 2,55% del total. El moment d'actualitat del judici als presos polítics i les conseqüències del referèndum de l'1-0 a Catalunya s'han fet notar a les Illes Balears, fins al punt que les dues candidatures catalanes han tingut més suport a les Illes que la suma de la coalició d'El Pi i de l'agrupació de MÉS. De fet, El Pi, juntament amb PNB i Coalició Canària, amb un 3,81%, s'ha situat per sobre de la coalició de MÉS, amb un 3%.

Tres eurodiputats balears

Balears tindrà per primera vegada tres diputats al Parlament Europeu. Hi repeteix Rosa Estaràs (PP), que els darrers cinc anys ha estat l'única eurodiputada balear a Brussel·les. Però no només la popular representarà Espanya a la cambra europea. Qui ha ocupat el número 17 de la llista del PSOE, la mallorquina Alícia Homs, també serà eurodiputada, gràcies als 20 escons que els socialistes espanyols ocuparan a l'europarlament. El tercer eurodiputat mallorquí serà l'expresident balear José Ramón Bauzá, ara en representació de Ciutadans, en les llistes del qual ocupava la cinquena posició.

Com era d'esperar, la coincidència amb les eleccions autonòmiques, insulars i municipals ha afavorit la participació en les europees, que s'ha incrementat un 17% respecte del 2014.

stats