Català
Política 24/02/2023

El PSIB i Podem voten en contra d'una esmena per recuperar els drets lingüístics perduts amb la Llei de comerç de Bauzá

La iniciativa de Més per Menorca assenyala que els consumidors tenen dret a ser atesos en alguna de les llengües oficials

2 min
Un comerç durant les rebaixes.

PalmaEl PSIB i Podem han votat en contra d'una esmena de Més per Menorca a la Llei de comerç del 2014 –la va aprovar el Govern de José Ramón Bauzá– per tal de recuperar els drets lingüístics que es varen perdre amb aquesta norma. La iniciativa dels ecosobiranistes proposa incloure-hi una disposició final sobre els drets lingüístics dels consumidors, en què s'assenyala que "tenen dret a ser atesos en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears, i no podran ser discriminats o atesos incorrectament per raó de la llengua oficial que emprin". A més, s'hi assenyala que els consumidors puguin triar en quina llengua volen ser atesos en el cas dels comerços amb una plantilla de més de tres treballadors. Finalment, s'hi apunta que les administracions han de promoure l'ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials, els rètols i els distintius dels comerços.

MÉS per Mallorca sí que ha donat suport a l'esmena del partit menorquí i ha lamentat el vot en contra dels socialistes i del partit morat. "És incomprensible que qui diu defensar l'ús social del català es negui a aprovar millores en els drets lingüístics de la ciutadania", ha dit el diputat ecosobiranista Joan Mas Collet després de la Comissió d'Economia del Parlament, on s'ha fet la votació.

La diputada de Podem Esperança Sans ha explicat que el seu partit ha votat en contra de l'esmena perquè cal "trobar una fórmula que es pugui aplicar i que finalment no ens tombin". "El Tribunal Constitucional ja es va pronunciar sobre una norma sobre el comerç a Catalunya en què també s'exigia que es parlàs català i indicava que això no era possible. Deia que dins de l'administració pública sí que es pot exigir, però que dins de l'àmbit privat, no", ha comentat.

stats