Pressupostos
Política 25/11/2022

El PSIB titlla d'"excusa" el vot negatiu del PP al règim fiscal per "tenir data de caducitat"

Els pressupostos estatals començaran la tramitació final en el Senat la setmana que ve després d'obtenir una majoria en el Congrés

2 min
Els senadors Susanna Moll i Cosme Bonet

PalmaEl Congrés dels Diputats va donar llum verda aquest dijous a uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que ara començaran la seva tramitació en el Senat. La intenció és blindar el text actual, sense incorporar esmenes, perquè no hagin de retornar a la Cambra Baixa i aprovar-se així definitivament. Després d'obtenir la majoria necessària, el PP balear va criticar que els socialistes votassin en contra de les esmenes presentades pels populars per "aconseguir un règim fiscal permanent", la inclusió dels convenis de carreteres per a les quatre illes, i un plus d'insularitat que el senador per designació autonòmica, Vicenç Vidal, reclamarà amb les esmenes al Senat.

Cal recordar que els PGE inclou dues mesures fiscals, que va anunciar el president del govern, Pedro Sánchez, en una visita recent a Mallorca, però en la disposició s'apunta que serà vigent fins al 2028. El PSIB argumenta que aquesta data es marca per renegociar i actualitzar els terminis del règim fiscal, mentre que els populars critiquen que "és una data de caducitat". "Els PGE no compleixen amb el Règim Especial de les Balears (REB) per deixar les Illes per sota de la mitjana en inversió", subratlla el PP illenc en una nota de premsa.

Aquest divendres, el senador pel PSIB i secretari d'organització del partit, Cosme Bonet, ha titllat d'"excusa" el vot negatiu del PP al règim fiscal, especialment pel que fa a la presidenta de la formació a les Illes, Marga Prohens. "Si hi ha un aspecte amb el qual estigui en contra del règim fiscal pot esmenar, però no és un motiu per votar-hi en contra", ha afirmat. "Si troba que s'ha d'allargar més en el temps, tenim cinc anys per negociar-ho", ha afegit.

Bonet ha destacat el fet que els PGE destinin més de 4.000 milions d'euros per a les Balears, el ja mencionat règim fiscal, els 110 milions d'euros del factor d'insularitat, els 20 milions per a l'inici de les obres pel tramvia de Palma o els 43 milions d'euros per assegurar la gratuïtat de tot el transport públic a les Illes tot l'any vinent. "L'única realitat és que un cop més el PP dona l'esquena a les Balears", ha insistit.

stats