Política 26/05/2019

El pacte d'esquerres aconseguiria la majoria al Parlament, segons una enquesta d'IB3

El PP baixaria la representació al Parlament, a tots els consells de les Balears i a l'Ajuntament de Palma

Ara Balears
4 min
La secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha comparegut poc després de les 23 hores.

PalmaEl pacte d'esquerres aconseguiria la majoria al Parlament, segons una enquesta d'IB3. L'enquesta dona la victòria a les Balears al PSIB amb un 26,3% dels vots i un total d'entre 17 i 19 diputats. D'aquesta manera, el partit socialista aconseguiria, per primera vegada, ser el partit més votat. La segona força amb més suport seria el PP, però sofriria una baixada important, ja que, segons l'enquesta, passaria dels 20 diputats aconseguits l'any 2015 a uns 12 o 14.

Ciutadans, la tercera força més votada, sumaria entre 7 i 9 diputats, un resultat que mostra l'evolució ascendent del partit taronja, que el 2015 va obtenir 2 diputats. MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca perdrien diputats i en sumarien entre 6 i 7 amb un 11,8% dels vots. Per part seva, Podem acumularia l'11,4% dels suports, que es traduirien en un màxim de 8 diputats. El Pi mantindria els 2 diputats que va aconseguir a les darreres eleccions i Vox irrompria al Parlament amb 3 o 4 diputats i un 8% dels vots.

Segons la televisió autonòmica, no es tracta d'una enquesta a peu d'urna, sinó que són una sèrie de sondejos realitzats en els dies previs a les eleccions.

Consell de Mallorca, Menorca i Eivissa

Al Consell de Mallorca el PP també sofriria una baixada en el nombre de consellers i passaria dels 10 als 6 o 7. El PSIB sumaria un o dos consellers més que als comicis anteriors i podria arribar als 10 diputats. L'estimació de vot també dona entre 3 i 4 diputats a Vox.

Els resultats del Consell de Menorca també donarien la victòria al partit socialista i el PP perdria un 10% dels vots que va aconseguir l'any 2015. Ciutadans irrompria amb 1 o 2 representants i Vox quedaria fora del Consell. MÉS per Menorca sumaria dos representants.

A Eivissa el PSOE obtindria el 28,5% dels vots i sumaria entre 4 i 5 escons. El PP baixaria gairebé 11 punts en els suports i disminuiria 2 o 3 escons en aquestes eleccions. Ciutadans sumaria 2 escons en el primer any que es presenta. Podem baixa sis punts i perd un escó.

Ajuntament de Palma

A l'Ajuntament de Palma el PSIB ampliaria la representació i arribaria als 8 o 9 regidors. El PP tornaria a mostrar una tendència descendent i passaria dels 9 als 5 o 7 edils. Podem i MÉS repetirien els mateixos resultats que les darreres eleccions. En aquest cas, Ciutadans baixaria la representació i quedaria per davall Vox.

MÉS per Mallorca ha rebut l'enquesta amb moderada satisfacció

MÉS per Mallorca ha rebut l'enquesta amb moderada satisfacció, "perquè permet revalidar el pacte d'esquerres tant en l'àmbit balear com al Consell de Mallorca i, fins i tot, a l'Ajuntament de Palma", ha explicat el diputat Miquel Gallardo. "Podem estar contents, ja que aquesta enquesta ens diu que la davallada no ha estat tan gran com alguns pronosticaven", ha afegit. Gallardo també ha destacat el "corrent de força que el PSOE porta des de les eleccions generals i que ha arrossegat també en les autonòmiques, que, a més, coincideixen amb les europees".

El Pi no es fia dels resultats de les enquestes

El candidat número dos d'El Pi al Consell de Mallorca, Antoni Amengual, ha valorat amb precaució l'enquesta d'IB3, segons la qual mantindria els 2 diputats que va aconseguir a les darreres eleccions de 2015. "Les enquestes no solen acompanyar-nos", ha dit. A més, ha afirmat que esperen millorar els resultats provisionals.

El PSIB confia a repetir els resultats de les eleccions generals

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha comparegut davant els periodistes una vegada tancats els col·legis electorals i conegut el sondeig d'IB3, que dona la majoria al pacte d'esquerres. Tot i que no ha volgut valorar aquestes previsions de resultats, ha destacat que confien a rebre el suport dels ciutadans de les Illes per la bona feina que, segons la seva opinió, s'ha fet a les institucions que s'han governat.

Negueruela ha apuntat que el partit ha fet una campanya en positiu amb propostes de futur, per la qual cosa esperen que doni els seus fruits.

Els dirigents del PSIB han anat arribant a la seu de la formació a Palma per seguir l'escrutini. La candidata la presidència del Govern, Francina Armengol, hi ha arribat prop de les 20 h. El candidat a l'Ajuntament de Palma, José Hila; el senador Francesc Antich, i la candidata al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, són alguns dels presents.

Vox, molt satisfet amb els resultats de l'enquesta

Sergio Rodríguez, secretari general de Vox a les Balears i número 2 a Cort, s'ha mostrat "prudent" a l'hora de valorar els primers sondejos, però no ha ocultat la "satisfacció" davant d'aquests resultats previs, que considera que donarien al partit extremista una "entrada importantíssima a les principals institucions de les Balears" i que proporcionaria un grup propi al Parlament. Més optimista s'ha mostrat Rodríguez amb l'entrada a l'Ajuntament de Palma, que el percentatge de vots "és amplíssim", ha dit Rodríguez. "Volem desallotjar l'actual pacte de progrés de Palma, com a mínim", ha conclòs.

En aquestes eleccions, Vox ha disposat una sala exclusiva per a la premsa i una altra per als militants del partit, a diferència dels comicis anteriors.

El PP es mostra convençut que "remuntarà" les enquestes

El secretari general del PP balear, Toni Fuster, s'ha mostrat convençut que els populars "remuntaran les enquestes" que s'han començat a fer públiques després del tancament dels col·legis electorals.

En declaracions a IB3 Televisió a la seu del PP de Palma, Fuster ha dit que en el partit són "molt optimistes" amb vista als resultats definitius que es coneixeran a partir de la mitjanit.

Fuster ha assenyalat que encara és prest per fer-ne una anàlisi política i ha insistit que el PP balear obtindrà "millors resultats" que els que llancen els primers sondejos.

Podem demana prudència davant el resultat de l'enquesta d'IB3

El secretari d'organització de Podem, Alejandro López, ha demanat prudència davant el resultat de les enquestes i ha recordat que "a les generals hi sortíem com la quarta força i amb un sol diputat, i al final vàrem ser segona força amb dos diputats". També ha fet una valoració positiva de "la possibilitat de formar un govern progressista".

stats