Política 02/05/2023

El PSIB crearà una empresa pública de sòl i mobilitzarà 250 milions per construir HPO

Armengol anuncia que 180 milions provindran del Govern, mentre que els consells insulars aportaran la resta

2 min
El Govern posa pals a les rodes de l’especulació amb
 El Decret d’habitatge

PalmaSi el PSIB manté la presidència del Govern, a més de ser present en els quatre consells insulars, mobilitzarà fins a 250 milions d'euros anuals per adquirir sòl públic i construir-hi Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a preu assequible. Aquest és l'anunci que ha fet aquest dimarts la cap de l'Executiu, Francina Armengol, acompanyada de les presidentes dels consells de Mallorca i Menorca, Catalina Cladera i Susana Mora; el conseller d'Habitatge i candidat al Consell d'Eivissa, Josep Marí, i els candidats al Parlament per Menorca i Eivissa, Marc Pons i Pilar Costa. 180 milions els aportarà el Govern –un 0,6% del PIB–, un mínim de 20 milions el Consell d'Eivissa, 20 milions el de Menorca i 40 milions el de Mallorca.

"És un canvi claríssim comparat amb la política nul·la d'on veníem", ha afirmat Armengol en declaracions als mitjans. Els candidats i candidates socialistes han volgut mostrar una imatge d'unitat per afrontar la problemàtica de l'habitatge i, de fet, fa uns dies Armengol va anunciar amb els batles i candidats a les batlies dels principals municipis illencs un pacte per a l'habitatge, per cedir sòl públic i construir-hi HPO.

D'altra banda, la presidenta del Govern ha fet un altre anunci: la creació d'una empresa pública de sòl per agilitzar les tramitacions de promoció pública però també la privada, que garantirà tenir sòl a disposició de l'Administració per fer habitatges a preu taxat. "Només els ajuntaments governats per progressistes han donat sòl públic a l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi)", ha retret Armengol.

La candidata socialista a revalidar el Govern ha explicat també que impulsarà un canvi de normativa per agilitzar els planejaments urbans, donant peu que augmentin les densitats, per "fugir d'espais adossats i xalets de luxe, que no és el que es necessita". "S'ha d'incentivar que s'executi el sòl urbà de manera molt més ràpida, ja que n'hi ha molt de vacant", ha afirmat.

"Parlam només de sòl urbà, algunes propostes de la dreta em preocupen, com turistificar el sòl rústic", ha afegit, referint-se a una iniciativa del PP de Mallorca, de potenciar el lloguer vacacional en rústic. En referència al lloguer turístic, tant Josep Marí com Catalina Cladera han expressat "la necessitat de lluitar contra l'oferta il·legal, que menja habitatges que han d'estar a disposició de la gent". Els socialistes també incrementaran mesures entorn del cohousing, perquè hi hagi cooperatives que tinguin altres modalitats per conviure. "S'ha de donar resposta a la solitud no desitjada", ha remarcat Armengol.

stats