Cas Koldo
Política 02/04/2024

El PSIB demanarà la compareixença de Miguel Tellado a la comissió d'investigació del cas Koldo

Els socialistes han accedit a l'expedient de reclamació per les mascaretes fraudulentes i asseguren que el Govern el va deixar caducar

3 min
El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, a la sortida de la seu de l'IB-Salut.

PalmaEl PSIB demanarà la compareixença del portaveu del PP en el Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, a la comissió d'investigació sobre el cas Koldo que es farà al Parlament. Així ha anunciat el portaveu socialista, Iago Negueruela, després de recollir l'expedient del contracte de l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas a les oficines de l'IB-Salut, acompanyat per la diputada Mercedes Garrido.

A partir de l'anàlisi del document, Negueruela ha destacat que el Govern de les Balears va desistir de la reclamació de 2,6 milions d'euros per les mascaretes fraudulentes del cas Koldo "pel seu compte i sense aval jurídic". Segons ha dit, el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, va desistir i iniciar un nou procediment de revisió d'ofici a la societat Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas per reclamar-li 3,7 milions, emparat només en la seva posició d'alt càrrec. "Mai no havia vist un director general actuar d'aquesta manera, perquè pot incórrer en responsabilitats patrimonials", ha assegurat.

Negueruela també ha exposat que, després de consultar l'expedient, es confirma que l'inici del procés de reclamació de l'import de les mascaretes a la societat va començar dia 6 de juliol, malgrat que la resolució es va emetre dia 24 d'agost. "No entenem per què s'ha dit que va començar a l'agost, quan a les al·legacions i documents interns es fan referències a l'expedient del 6 de juliol", ha dit el portaveu. El PSIB també acusa el Govern de desistir el 21 de març d'un expedient "que ja havia caducat, perquè el període de resolució era de tres mesos". Va començar a comptar a l'agost de 2023 i va caducar, per tant, al novembre del mateix any.

Tres mesos per resoldre

El 24 d'agost, ha dit Negueruela, es fixen els tres mesos per concloure el procés de reclamació. És durant aquest termini que l'empresa investigada demana una ampliació del termini d'al·legacions, un fet que no modifica, però, els tres mesos globals. A l'octubre l'empresa demana accés a l'expedient i des del novembre del 2023 i fins al 19 de març de 2024 "ningú fa res i el deixen caducar", ha defensat. "I es quan veuen (el Govern) l'error, que afirmen que el període de resolució era de vuit mesos i no de tres, i desisteixen", ha dit. Així, el diputat ha insistit que l'IB-Salut no va fer cap pas fins passat un mes de l'esclat del cas al febrer, deixant "perdre" l'expedient tal com asseguraven els investigats en les converses intervingudes per la UCO de la Guàrdia Civil. En aquest sentit, Negueruela ha acusat Ureña d'estar encobrint algú: "És el cap de turc".

La consulta de l'expedient també ha permès detectar que no consten "enlloc" els noms dels representants de l'IB-Salut i de l'empresa que varen visitar el magatzem on es guarden les mascaretes fraudulentes. "És curiós, perquè per exemple, avui hem vingut dos diputats bastant coneguts del PSIB a l'IB-Salut i ens hem hagut d'identificar i ens han fotocopiat els DNI", ha ironitzat el portaveu socialista

Res a dir sobre les paraules de Koldo García

Negueruela ha eludit comentar l'entrevista de Koldo García a El Mundo, on afirma que va parlar amb l'equip de l'expresidenta Francina Armengol per oferir l'empresa. "No faré referència a entrevistes a mitjans de comunicació que diguin unes coses o altres, sinó al que diu la UCO", ha declarat el diputat, qui ha insistit a posar el focus en l'actuació del Govern durant l'etapa del PP i les converses respecte de la caducitat de l'expedient.

En aquest sentit, sobre la contractació amb Soluciones de Gestión, el que fou portaveu del Govern amb Armengol s'ha limitat a reiterar "que en aquests moments", en plena pandèmia, "hi havia múltiples contactes amb tots els ministeris, amb tot el Govern, i que les empreses després es posaven en contacte amb l'IB-Salut".

stats