El post 23-J

N'hi ha prou amb l'amnistia per investir Sánchez? Bassa diu que sí i Forn que no

Divisió de parers entre els represaliats respecte a la suficiència de la mesura

2 min
L'exconsellera Dolors Bassa en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'amnistia ha aterrat de ple en el debat entre els independentistes sobre la investidura de Pedro Sánchez, però hi ha divisió de parers. ¿N'hi ha prou amb aquesta exigència? Mentre l'exconseller d'Interior Joaquim Forn (Junts), actual vocal de la junta d'Òmnium, assegura que és una mesura insuficient per fer president el socialista, l'exconsellera de Treball Dolors Bassa (ERC) sosté que és una cessió vàlida per donar els vots. En declaracions a Vilaweb, els dos expresos polítics han valorat amb punts de vista diferents aquesta iniciativa, que podria ser constitucional segons han defensat diversos juristes, com l'exvicepresident del TC Juan Antonio Xiol.

Forn ha afirmat que l'amnistia per alliberar de càrrecs tots els represaliats arran del Procés seria "un pas necessari però insuficient". Així doncs, ha defensat que "és evident que cal posar l'amnistia damunt la taula", però ha deixat clar que "això tot sol no resol el conflicte polític entre Catalunya i Espanya". De fet, argumenta que cal abordar l'autodeterminació, el blindatge de l'escola catalana, el finançament i la presència del català a la UE i que "sense un compromís clar en aquestes qüestions" no veu possible plantejar un pacte amb Pedro Sánchez.

En canvi, Bassa ha dit que "l'amnistia és una bona justificació del suport dels partits independentistes" a la investidura del socialista i ha afegit que "és una oportunitat per condicionar el govern estatal a noves fites". Alhora, ha dit que "la negociació ha d’anar en aquest sentit, llei per a la desjudicialització total del conflicte i millores cabdals per a la gent, perquè no som en el tot o res, ni en el com pitjor, millor" i ha afegit que "cal aprofitar totes les oportunitats per guanyar" i avançar cap a la independència. En aquest sentit, en una entrevista a Nació Digital l'expresident d'ERC Joan Puigcercós opina precisament que "l'única esquerda per fer president Pedro Sánchez és una llei d'amnistia".

stats