Inici de legislatura
Política 17/08/2023

Prohens, sobre l'elecció d'Armengol: "Esperam que serveixi per agilitar la tramitació de l'agenda balear al Congrés"

Mitjans internacionals com France-Presse consideren que la designació de la presidenta del Congrés obre el camí a la reelecció de Pedro Sánchez

2 min
La bancada de l'esquerra aplaudeix Armengol després de guanyar la votació per a la presidència del Congrés dels Diputats.

PalmaLa presidenta del Govern, la popular Marga Prohens, ha felicitat Francina Armengol per la seva elecció com a presidenta del Congrés dels Diputats, però també li ha llançat una advertència: "Vigilarem que el pacte que l’ha fet presidenta sigui respectuós amb les institucions i la Constitució i esperam que serveixi per agilitar la tramitació de l’agenda balear al Congrés", ha manifestat Prohens a les xarxes socials.

A una publicació a les xarxes, les Noves Generacions del PP han tornat a parlar de "pacte Frankenstein" i han lamentat que Armengol serà "la presidenta del separatisme, l'amnistia i l'autodeterminació".

Però les felicitacions a Armengol per part de companys del PSIB no s'han fet esperar, i més encara després que els socialistes hagin culminat unes negociacions amb Junts i ERC que han durat fins al darrer moment. "Ets un referent per a tots els socialistes", ha remarcat l'expresidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha desitjat sort i encerts a la ja presidenta del Congrés en aquesta nova etapa.

El PSIB ha qualificat de "moment històric" que Armengol sigui la presidenta de la Cambra Baixa i ha apuntat que amb la seva gestió "aquest país divers i plural avançarà quilòmetres".

L'exsenador Cosme Bonet ha recordat que Armengol és la segona socialista de les Balears que presideix el Congrés dels Diputats, després de Fèlix Pons, qui va estar al capdavant d'aquesta institució entre 1986 i 1996.

El diputat de Sumar MÉS, Vicenç Vidal, ha fet referència als acords amb Junts i ERC i ha destacat que la legislatura comença amb "avenços progressistes", com "la possibilitat d'usar el català a l'Estat" i "l'obertura de comissions democratitzadores pel 17-A i l'afer Pegasus". "Alguns, a Espanya, tenen poca pràctica amb el diàleg i l'acord. Nosaltres en sabem molt", ha afegit.

L'OCB també ha fet arribar les seves felicitacions a la nova presidenta del Congrés. L'entitat ha afegit que espera "el compliment dels compromisos adquirits", especialment pel que fa a l'ús del català i la resta de llengües cooficials de l'Estat a les Corts Generals.

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha comentat que Armengol és "garantia de diàleg i bon fer" i ha destacat la trajectòria de la mallorquina com a presidenta del Govern i els acords que ha assolit amb els treballadors.

Per la seva banda, Yolanda Díaz, la líder de Sumar i ministra de Treball en funcions, també ha felicitat Armengol mitjançant una publicació en català a les xarxes socials.

Els mitjans internacionals també es fan ressò de l'elecció d'Armengol

L'elecció de Francina Armengol també ha tingut ressò a mitjans internacionals. L'agència France-Presse ha considerat que es tracta "d'un èxit per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez" pel que fa a la seva reelecció.

El diari francès Le Monde ha subratllat que l'elecció d'Armengol ha estat possible gràcies al suport dels diputats de Junts, amb els quals s'ha tancat l'acord a primera hora del matí d'aquest dijous.

stats