Parlament
Política 11/06/2024

Prohens utilitza la victòria del PP a les europees per defensar el Decret de simplificació administrativa

La presidenta del Govern deixa l'oposició sense resposta sobre el Decret de simplificació administrativa

3 min
Marga Prohens en una imatge d'arxiu.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha fet front als atacs de l'oposició al Decret de simplificació administrativa, que amnistia les edificacions en sòl rústic i minva la capacitat de control de l'Administració, assegurant que la ciutadania ha avalat aquesta norma a les eleccions europees del 9 de juny que varen donar la victòria al PP. Aquesta norma ha estat un dels temes principals d'una sessió de control al Govern tensa, amb retrets constants per part del Govern a la manca de bones maneres de l'oposició.

La diputada d'Unides Podem, Critina Gómez, ha estat la primera a demanar explicacions sobre la legalització de construccions en rústic i la seva venda a inversors. "Com evitarà pelotazos en rústic?", ha preguntat, a més de recordar la revalorització que tindran aquestes edificacions una vegada deixin de ser il·legals. "Es posa de la banda dels infractors i no s'ha imaginat com quedaran les persones que compleixen la llei, quan el veí del costat no només regularitzi la propietat, sinó que a més la pugui vendre", ha continuat Gómez, i ha remarcat que "a les Illes Balears hi ha una demanda insaciable per part de persones i empreses per comprar edificacions en rústic, que tenen un valor milionari".

Sobre això, Prohens ha assenyalat que "la regulació d'edificacions no es dirigeix a especuladors", sinó que s'ha fet per "donar una solució a les famílies normals". Sobre quines mesures aplicarà per evitar que aquesta regularització acabi en la venda dels habitatges, la presidenta s'ha limitat a recordar que els beneficis que ha suposat per als ciutadans l'eliminació de l'impost de successions que ha enllestit el Govern. "Ni sap de què xerra", ha retret la cap de l'Executiu a la representant de Podem.

Per part seva, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluis Apesteguia, ha assenyalat que desregularitzar la construcció en rústic té més a veure "amb massificar" que amb agilitar. "Per què incrementa la superfície de les construccions en sòl rústic?", ha preguntat, i ha recordat que passen de 900 a 1.500 metres cúbics. "Això és per als petits propietaris que ho passen malament per arribar a final de mes? Per a les petites famílies de les Balears que volen conservar el seu patrimoni? No", ha continuat el portaveu ecosobiranista, a més de criticar que el decret permeti construir en àrees de prevenció de riscos i que augmenti el número de visitants al Parc Nacional de Cabrera. "No ha duit el decret al pacte per a la sostenibilitat perquè és una barbaritat", ha criticat.

"Només els hi queda això, fer hipèrbole", ha replicat per part seva Prohens. La presidenta ha remarcat que "aquest decret el coneixien els votants que varen votar diumenge". "No suposa cap pressió ni massificació", ha sentenciat i ha suggerit a Apesteguia que "parli amb els seus representants municipals sobre les peticions que fan al Govern". Prohens també ha retret al portaveu de MÉS que el Pacte va deixar "caducar sense sanció el 75% dels expedients en matèria de medi ambient", amb "més de 4.000 infraccions impunes". També ha recordat que els darrers vuit anys es varen donar d'alta "més de 115.000 places" i que el Consell de Mallorca "va autoritzar més de 3.000 habitatges en sòl rústic".

Per part seva, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha demanat a la presidenta "quan durà a la Mesa del Pacte per a la sostenibilitat el decret". "Aquest decret l'he duit a les urnes", ha insistit Prohens, i ha reiterat que "l'únic que permet és agilitar tràmits, llevar burocràcia i desfer la teranyina informativa que desprotegia els ciutadans". "El decret va ser validat diumenge passat a les eleccions", ha tornat a dir la cap de l'Executiu.

Negueruela ha recordat que el GOB ha demanat al govern espanyol que freni aquesta norma i ha assegurat que el PSIB es reunirà amb les entitats que s'hi oposen, mentre que Prohens li ha exigit que "respecti la majoria parlamentària i el que han dit les urnes".

stats