Congrés
Política 28/05/2024

Prohens acusa Armengol de no informar-la que Anticorrupció investigava les mascaretes

El PP cita la presidenta del Congrés a la comissió d'investigació del Senat

3 min
Prohens durant la comissió al Congrés

PalmaLa presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha comparegut aquest dilluns al Congrés per respondre preguntes sobre la trama Koldo. Ho ha fet deixant clar que no en tenia l'obligació i carregant contra la comissió perquè, ha assegurat, no és "competent" per investigar un contracte d'un govern autonòmic. "Comparesc conscient que ho faig dins de l'estratègia de confusió, distracció i fang posada en marxa pel PSOE per embarrar el debat públic i protegir-se del greu cas de corrupció que representa el conegut com a cas Koldo o cas PSOE", ha dit en arrencar la seva intervenció. Prohens ha negat cap mena de contacte amb els membres de la suposada trama i ha apuntat a l'anterior Govern de Francina Armengol, remarcant que ni tan sols va "informar" l'Executiu entrant que hi havia un contracte que en aquell moment era investigat per la Fiscalia Anticorrupció.

"No hi va haver traspàs de poders entre Armengol i jo", ha remarcat Prohens, que va ser investida el 6 de juliol. La presidenta ha assegurat haver-se'n "assabentat el 21 de febrer amb un teletip" que li va aparèixer a la pantalla del mòbil: "Era la primera vegada que sentia a parlar d'aquest contracte de les mascaretes". La popular ha insistit que ni ella ni cap membre del seu govern varen ser informats d'aquesta "estafa", malgrat que la Guàrdia Civil ja havia demanat informació sobre el contracte de les mascaretes a l'Administració autonòmica. Prohens també ha carregat contra el Govern Armengol per no haver iniciat formalment l'expedient de reclamació de part de l'import del contracte fins al mateix sis de juliol de 2023: "Vàrem pensar que alguna cosa estava passant quan vàrem tenir la notícia que l'expedient s'obre el mateix sis de juliol".

Nega contactes amb Koldo: "Tindria un punt còmic"

La presidenta ha negat haver tingut cap contacte amb Koldo García, exassessor de l'exministre José Luis Ábalos i principal investigat a la trama. Tampoc amb el mateix Ábalos, ni amb cap dels assenyalats en la investigació. També ha negat haver rebut instruccions per deixar caducar el primer expedient de reclamació dels doblers públics –iniciat pel Govern Armengol. "Si no fos per la gravetat d'aquestes difamacions, tindria un punt còmic que una suposada trama vinculada al PSOE s'hagi posat en contacte amb un govern del PP per afavorir els seus interessos", ha dit.

De fet, Prohens ha insinuat la connivència d'Armengol amb la trama en assegurar que l'exministre de Transports va reunir-se amb la socialista el 26 de març de 2021. "Hi va haver una visita oficial entre Ábalos i Armengol a Es Baluard a Palma, i després d'aquesta visita oficial hi va haver una trobada privada", ha deixat caure: "Entre els assistents que acompanyaven Ábalos hi havia el senyor Koldo".

Nega haver deixat caducar l'expedient de reclamació

Al marge dels fets investigats per l'Audiència Nacional, durant la compareixença s'ha tornat a manifestar la picabaralla entre el PP i el PSIB sobre la gestió de la reclamació dels doblers de les mascaretes, que varen resultar defectuoses i mai no es varen arribar a emprar. Mentre els socialistes acusen els populars d'haver deixat caducar l'expedient de reclamació del sis de juliol –el Pacte va reclamar el retorn de 2,6 milions d'euros de l'import total de 3,7 milions–, Prohens ha negat la major. Encara que el Govern del PP va deixar caure aquest expedient, ha assegurat que ho va fer per obrir-ne un de nou per reclamar la totalitat de l'import. També ha recordat que l'Audiència Nacional va acceptar que el Govern es personàs com a part perjudicial en el procediment judicial.

El PP cita Armengol al Senat

En paral·lel a la compareixença de Prohens, el PP ha fet ús aquest dilluns de la seva majoria al Senat per cridar a comparèixer Armengol en la comissió amb el mateix objecte. Una compareixença que previsiblement tindrà lloc en plena campanya de les europees, encara que no se n'ha fixat una data concreta. Els populars han accelerat la citació perquè consideren que la socialista va "mentir" al Congrés en assegurar que va ser el seu Govern el que va iniciar la reclamació per les mascaretes. Mentre que Armengol va assegurar que el seu Executiu va deixar a punt i signat l'expedient de reclamació la vigília del sis de juliol, el PP sempre ha defensat que aquest document no representa l'inici formal del requeriment. De tota manera, és un document sense efecte, perquè el PP n'ha desistit per iniciar-ne un de nou.

stats