Política 11/06/2019

El Parlament valencià votarà demà la investidura de Ximo Puig, que no té els suports garantits

Ni UP-EU ni Compromís aclareixen si hi votaran a favor després de la suspensió de les negociacions

Daniel Martín
2 min
Els principals representants de PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida en les negociacions per reeditar el govern progressista al País Valencià , Àgueda Micó, Manolo Mata i Antonio Estañ

ValènciaEl Parlament valencià votarà demà la investidura de Ximo Puig, que no té els suports garantits després que aquest migdia les converses per reeditar el govern d'esquerres al País Valencià hagin quedat suspeses quan els representants d'Unides Podem - Esquerra Unida han abandonat la taula de negociació a l'espera d'una nova oferta que respecti "la representativitat" de les tres forces.

Hores més tard, i al no arribar aquesta proposta, Podem ha emès un comunicat per informar que no pot "assegurar el seu vot favorable" a la investidura de Puig si primer no es tanca un acord, que s'hauria de produir abans de les 10 h de demà, quan s'iniciï el ple amb el discurs del candidat socialista.

Des de la formació lila defensen que tot i que en una consulta interna el 93% de la seva militància ha donat suport al vot favorable en la sessió de demà, ho han fet vinculant el suport a Puig al tancament primer d'un acord. "Atenent el mandat dels nostres inscrits, en aquests moments no podem assegurar el nostre vot favorable a una investidura que no va lligada a la formació d'un govern que posi els interessos de la ciutadania per davant dels interessos partidistes", han defensat en un comunicat.

En la mateixa línia, des de Compromís han explicat que no descarten cap opció en referència al ple de demà, i han garantit que no acceptaran cap "humiliació". Ho ha dit la portaveu adjunta de la coalició en les Corts, Aitana Mas, que ha afirmat que "una cosa és mantenir la lleialtat i ser generosos i una altra rebre humiliacions".

El principal punt de desacord entre les diverses formacions continua sent la reivindicació d'Unides Podem - Esquerra Unida de sumar les competències de canvi climàtic i transició energètica a la gestió de la conselleria d'Habitatge, una opció que Compromís rebutja, ja que la coalició pretén continuar dirigint aquesta àrea, tal com ha fet durant els últims quatre anys. Els valencianistes només estan disposats a "cedir" a UP-EU departaments com Mobilitat i Sostenibilitat, un cop ja han claudicat amb el fet que la conselleria de Transparència passi a mans del partit que lidera Rubén Martínez Dalmau.

stats