Política 04/06/2020

El PP reincideix contra el català a l'escola

Els populars presenten una proposició no de llei perquè els pares puguin triar la llengua vehicular de l'ensenyament

Ara Balears
2 min
El Partit Popular vol que els pares puguin triar la llengua vehicular a l'escola

PalmaEl Partit Popular torna a carregar contra el català a l'ensenyament i ha presentat aquest dijous una proposició no de llei (PNL) perquè els pares puguin triar la llengua vehicular a l'escola. El president del PP balear, Biel Company, ha reivindicat "el dret dels pares a decidir en quina llengua han d'aprendre els seus fills durant els primers anys de l'ensenyament". Segons ha informat el partit, el dret a la lliure elecció de llengua està "recollit al nostre Estatut d'Autonomia i a la llei vigent de normalització lingüística".

Company ha lamentat que "des del 2015, el Pacte d'esquerres liderat pel PSOE de Francina Armengol obvia aquest dret i treballa incansablement per implantar i mantenir una immersió en català durant tota l'escolarització dels nins i joves de les Illes Balears".

Aquests han estat els arguments esgrimits pel grup parlamentari popular per presentar una PNL, a través de la diputada Núria Riera, en què s'exigeix al Govern que doni "compliment efectiu als drets de llibertat d'ensenyament i de model educatiu, així com a la lliure elecció de la llengua cooficial que desitgin els pares com a llengua vehicular dels seus fills".

En la iniciativa s'insta el Govern que "en els impresos d'escolarització per al proper curs, els pares puguin indicar en una casella en quina llengua oficial de la Comunitat desitgen que els seus fills aprenguin durant el primer any ensenyament i que es publiquin tots els projectes lingüístics dels centres perquè les famílies puguin decidir quin model prefereixen".

El PP també ha demanat en aquesta PNL que es garanteixi un equilibri real entre les dues llengües oficials durant tota l'escolarització dels nins i joves perquè, en finalitzar la formació, dominin ambdues llengües" i que "les llengües estrangeres hi tinguin presència des de les primeres etapes de l'educació per consolidar-ne un bon nivell de comprensió i ús".

En aquest sentit, Company ha exigit al Govern que "allunyi les polítiques nacionalistes i partidistes de les escoles i deixi que els nins creixin en un entorn bilingüe natural i cordial, lliure de tot condicionament que no sigui altre que la seva millor formació i desenvolupament".

D'altra banda, el PP ha demanat la compareixença del conseller d'Educació, Martí March, per informar del funcionament dels centres escolars el curs que ve i sobre de les escoletes i els centres d'Educació Infantil.

stats