Política09/11/2020

El PP i El Pi presenten esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern

Populars i regionalistes critiquen que els ingressos estan inflats i que es confiï en els doblers que han d'arribar de Madrid i Europa

Maria Llull / Alba Tarragó

PalmaEl Partit Popular i El Pi presentaran esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern, segons han anunciat aquest dilluns en les compareixences prèvies al ple de dimarts. Populars i regionalistes han criticat que els ingressos estiguin inflats i que es confiï en l'arribada de recursos de la UE i de l'Estat, que no se sap quan es faran efectius.

"Els pressupostos no quadren amb el que necessitam i tenen una quantitat important d'ingressos ficticis", ha dit el president del PP balear, Biel Company, qui ha destacat "els 60 milions del conveni de carreteres que no arribaran". Company ha fet referència a "altres previsions dubtoses, com el fons autonòmic covid o els fons de rescat europeus". A més dels "ingressos desquadrats", Company ha fet referència a "l'increment de la pressió fiscal", amb la posada en marxa del cànon de residus.

Segons el popular, el Govern provocarà amb aquests comptes "la mateixa situació que el 2008". "Estam repetint les mateixes fases i el 2010 es va acabar en suspensió de pagaments", ha subratllat. Malgrat que Company ha reconegut que "és necessari endeutar-se" en la situació actual, també ha reclamat que "es gasti millor". Per això, el president popular ha criticat que l'Executiu no hagi recollit la proposta del PP per reduir "un 30% els assessors i alts càrrecs".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PP també ha fet referència al nomenament de la germana del batle de Palma, José Hila, per ocupar un càrrec en la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, encapçalada per Iago Negueruela. "Han dit que ningú no quedarà enrere, però qui no queda enrere és ningú del PSIB", ha afegit. A més, Company ha recordat la polèmica entorn de la directora general d'Innovació, Núria Riera, qui cobra el plus de 22.000 euros d'habitatge per residir a Eivissa, malgrat que té una casa en propietat a Mallorca. "Si es demostra, és un fet gravíssim i convé destituir-la immediatament", ha dit.

Per la seva banda, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha lamentat que els pressupostos presentats pel Govern obligaran les Balears a "endeutar-se més a la llarga". "Serem una comunitat pobra, i record que quan érem una comunitat rica, amb el PIB i la renda per càpita més alta que la resta, ens havíem d'endeutar per fer una escola o un hospital". Pons ha indicat que el Govern ha fet "els comptes de la lletera", incloent-hi "els fons europeus, els fons estatals i els 60 milions del conveni de carreteres", els quals "Madrid no ha acceptat com a part dels pressupostos".

Cargando
No hay anuncios

Cs espera a escoltar els consellers

Vox també s'ha sumat al Partit Popular i El Pi i la seva portaveu, Idoia Ribas, ha anunciat que presentaran una esmena a la totalitat dels pressupostos. A banda d'això, Ribas ha demanat al Govern que presenti un informe d'impacte familiar dels pressupostos, tal com s'ha fet amb "el d'impacte de gènere", ha afegit. Segons la membre del partit d'extrema dreta, ja hi ha una guia elaborada per fer aquest informe, que s'ha de fer "per llei".

Ciutadans, en canvi, s'ha mostrat més prudent i per ara només preveu algunes esmenes concretes. "Hem de ser responsables i rigorosos i escoltar els consellers", ha apuntat la portaveu del partit taronja, Patrícia Guasp. La parlamentària ha explicat que sol·licitaran que el que es recapti amb l'ecotaxa "es destini al turisme i al medi ambient". D'altra banda, Guasp ha afirmat que proposaran "esmenes per retallar la despesa de les conselleries" i "tot el que surti d'allò que sigui prioritari".

Cargando
No hay anuncios

Guasp s'ha adherit a la denúncia del PP en relació amb la directora general d'Innovació, Núria Riera, i n'ha exigit la "destitució immediata", per l'"ús fraudulent del complement d'habitatge", el qual "no està justificat", segons indica l'Oficina d'Anticorrupció. A més, ha aprofitat per criticar Podem, al qual "sembla que només li importa salvar el seu plus de 22.000 euros", segons la membre de Ciutadans.

Pel seu costat, la portaveu d'Unides Podem, Maria Esperança Sans, ha indicat que comparteixen la preocupació recollida a la moció d'El Pi relacionada amb el comerç. "Totes les iniciatives que es vulguin fer en positiu tindran el nostre suport, com és en aquest cas", ha assenyalat Sans. Podem també està a favor de la iniciativa de "blindar la sanitat pública" perquè "ha quedat més que demostrat que els serveis socials són fonamentals".

Cargando
No hay anuncios

El PSIB demana "un acte de patriotisme"

Així mateix, la portaveu del PSIB, Silvia Cano, ha celebrat que "previsiblement els pressupostos hi seran en temps i forma", la qual cosa dona "tranquil·litat i certesa". Cano ha demanat als partits de l'oposició que facin un "acte de patriotisme" i donin suport "als pressupostos més socials" de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

Juntament amb Podem, els socialistes han comunicat que donaran suport a la iniciativa per blindar la sanitat pública. Aquesta mentalitat és el que ha permès "fer front a la pandèmia amb més garanties que si s'hagués fet amb la dreta".