Política28/07/2021

El PP denuncia que Emergències va advertir del "risc de consum massiu d'alcohol i drogues" en el concert de la plaça de Toros de Palma

ARA Balears

PalmaEl portaveu del PP, Toni Costa, ha denunciat aquest dimecres en roda de premsa la "irresponsabilitat" de qui va autoritzar el macroconcert del 15 de juny a la plaça de Toros de Palma, malgrat que un informe "demolidor" de la Direcció General d'Emergències va advertir abans que "les circumstàncies de l'activitat" requerien "una ambulància al recinte" per "l'alta possibilitat de consum de drogues i alcohol d'alta graduació de manera massiva". "Com és possible que s'autoritzàs un concert en aquestes condicions, el qual va derivar en una situació de drama, segons ha reconegut el mateix Govern?", ha preguntat Costa, que ha destacat l'increment de la incidència de la pandèmia que es va produir a partir d'aquest esdeveniment i el risc que té per a la temporada turística aquesta imatge "pèssima" de les Balears. 

Així, Costa ha recordat que les Illes "venien de les restriccions més grans de tot Espanya" i que "els ciutadans havien fet grans esforços per mantenir la incidència baixa". "Mentre es feien proves pilot per decidir si s'obria l'oci nocturn i la presidenta del Govern parlava de desescalada lenta, es va autoritzar un macroconcert amb un informe contrari, que va derivar en un brot de contagis que va afectar més de 1.800 persones a Espanya, a més de les 5.000 que varen haver de fer quarantena", ha comentat. 

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, el popular ha fet referència a un informe de la Direcció General de Salut Pública que també consta a l'expedient, el qual assenyala que "els esdeveniments o activitats multitudinaris a l'aire lliure o en espais tancats, amb un gran nombre de persones, poden contribuir a la transmissió de malalties com la covid". A la vegada, aquest informe conclou que "el concert de la plaça de Toros de Palma del 15 i el 20 de juny no compleix els requisits per avaluar-ne el risc, perquè no es tracta d'un esdeveniment multitudinari".

Sobre aquest darrer informe, el portaveu del PP ha assenyalat que "no s'entén que, segons la normativa del Govern, un esdeveniment amb 2.000 persones a la plaça de Toros no es consideri multitudinari i requereixi una anàlisi específica de risc covid". "El macroconcert que es va dur a terme a Palma, i això ho ha reconegut el mateix Govern, va ser el començament del desastre a les Balears, amb l'increment de contagis més gran que s'ha produït en un any i mig de lluita contra el virus", ha dit Costa.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Palma

Per part seva, la portaveu del PP a Cort, Mercedes Celeste, ha assenyalat que el batle de Palma, José Hila, "haurà de respondre moltes preguntes" en la seva compareixença en el ple extraordinari d'aquest dijous. "La realitat és que els protocols de l'Ajuntament de Palma varen fallar i es va atorgar llicència a una activitat amb un informe de la Direcció General d'Emergències en què s'advertia del consum massiu de drogues i alcohol d'alta graduació", ha dit. Celeste ha criticat també que no s'especificàs "com es controlaria que els joves no hi fumassin, ja que en qualsevol terrassa de bar o restaurant està prohibit", ni tampoc com es controlaria que "no hi hagués consum en barra" o que es mantingués "la distància de metre i mig en taules de vuit joves".  "Qualsevol terrassa d'un bar o restaurant, segons la normativa del Govern, pot tenir com a màxim 250 persones assegudes. Però el concert es va autoritzar amb 680 joves asseguts a l'aire lliure com si fossin en una terrassa", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Segons la portaveu municipal, el batle "s'ha de responsabilitzar davant dels ciutadans". "Es va fallar a les àrees de govern on es donen les llicències, tant Participació Ciutadana com Model de Ciutat, i el macroconcert es va autoritzar sense tenir la seguretat del control dels 2.000 joves". "La ciutadania mereix saber què va passar, perquè la feina i la salut de molts ciutadans es va posar en risc", ha continuat.